2019. január 28., hétfő

EZ TÖRTÉNT A MAGYAR LAKÁSPIACON

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.01.28.


Megjelentek azok az adatok, amelyek a magánszemélyek által kötött és a teljes lakás átruházásával járó adásvételeket tartalmazzák. Tavaly a három évvel korábbihoz képest a használt lakások ára több mint 30 százalékkal emelkedett, csökken a főváros súlya, törnek előre a kisebb települések.

A lakáspiac beindulásával kapcsolatban a legtöbb kritika korábban a lokalitást érte. Az ország bizonyos területein ugyanis alig nőttek az árak, és a forgalom is akadozott. Az OTP Lakóingatlan Értéktérképe azonban már az előző évben valamivel kiegyenlítettebb áremelkedést mutatott az országban: a községekben az előző évi adatokhoz képest a budapestihez hasonló, 19 százalékos drágulást mértek.

Most megjelent, hogy 2018 első három negyedévében pontosan mit történt a lakáspiacon (a teljes kiadványt itt találja). A KSH ugyanis minden magánszemélyek által kötött és a teljes lakás átruházásával járó adásvételről kiterjedt adatbázissal rendelkezik, minden hónapban begyűjtve az adóhatóság és az illetékhivatal minden információját. (Az ingatlanközvetítők sokszor alapvetően saját adatbázisukból dolgoznak.)..
.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.