2019. január 5., szombat

GIZI NÉNI ÁLLAMPAPÍRT VESZ

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: SZUKITS REZSŐ
2019.01.02. 


...Másnap felhívja a bankban dolgozó régi tanítványát, és elmondja, mit szeretne. Kellemes a találkozás, a lekezeléstől mentes beszélgetés könnyed. Jó látnia, hogy volt tanítványa az életben régen kijavította korábbi ketteseit. Az öt százalék csak öttized, a kamatfizetés éves, a lekötött pénz részletekben is visszaváltható. Megállapodnak. Gizinéninek hazafelé többször eszébe jut a „Kellemes ünnepeket tanárnő!” elköszönés, talán mások is hallhatták -gondolja- és ettől egyenesebben jár. Arcán derű és mosoly.

Megint egy másnap jön és belép bankszámlájának internetes oldalára.

Prémium Magyar állampapír 2023/J olvassa
Állomány 2 500 000 Ft
Szabad állomány 2 500 000 Ft
Bekerülési érték 2 514 250 Ft
Piaci érték 2 498 750 Ft

Gizinéni megtömi a kotyogóst, iszik egy kávét és már tudja, hogy a „befektetési bankárnak” igaza volt: ez a dolog se szóban, se rajzban nem magyarázható. Már nincs bubor, nincs inflációkövetés, van fix 3% kamat és 4% vagy ennél is nagyobb infláció, van még bekerülési érték, és a vele köszönőviszonyban sem lévő piaci érték. Gizinéni így is úgy is vesztes. Vajon ki nyer?

Az özvegyasszony Gizinéni, volt matematikatanárnő megkapta élete újabb kettesét, azt persze nem tudja, hogy ezt a kettest hogyan tudja kijavítani, de keserű kávéjába tesz egy kevés cukrot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.