2019. január 5., szombat

HADHÁZY: ÚJRA A HÁZMESTEREK ORSZÁGA VAGYUNK

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: ZOLTAI ÁKOS
2019.01.05.


Amíg nincs minden faluban legalább egy-két olyan ember, aki felvállalja, hogy ellenzéki, addig nem lehet legyőzni a Fideszt - állítja Hadházy Ákos független képviselő.

Nem esett túlzásba az MTVA székházbeli akciójával? 

Nem, és mélyen felháborít, amit a kormánypropaganda terjeszt. Néhány napot gondolkodtak, majd szokás szerint elkezdtek hazudni. Én a jogszabályoknak megfelelően jártam el. Lépcsőre mászni nem törvénytelen, annak a tetején ráadásul nem a stúdiók voltak, hanem az irodák. Képviselői jogomnál fogva tájékoztatást akartam kérni az ott dolgozóktól. A biztonságiak viszont megfogtak és lerángattak a lépcsőről. Ezzel hetvenéves tabut döntöttek le: a hatalom fizikai agressziót alkalmazott mentelmi joggal bíró képviselővel szemben. Ebben a helyzetben tehát a kormány esett túlzásba, a biztonságiak ugyanis utasításra intézkedtek. Az pedig még súlyosabb, hogy a rendőrség nem csinált semmit. 

Miért nem? 

Nem kaptunk indoklást. Szemtanúi voltak annak, amikor több társammal együtt kidobtak bennünket a közmédia épületéből. Felhívtam Szél Bernadettel a segélyhívót, érkezett is egy egyenruhás, aki az adatainkat sem vette fel. Egy papírra felírt a „vallomásunkból” egy mondatot, majd bekopogott a közmédia ajtaján. Nem engedték be, ezután beült az autóba és elhajtott. Pedig egy rendőrnek kötelessége intézkednie, ha szabálysértés vagy bűncselekmény gyanúja áll fenn. Az biztos, hogy törvényes jogunk van közintézményekbe bemenni. Tény, hogy aránytalanul nem zavarhatjuk a működés rendjét, de erre lehetőségünk sem volt, hiszen nem találkozhattunk senkivel. Csak kérdéseket tettünk volna fel a hírhamisító Papp Dánielnek, vagy valamelyik szerkesztőnek. 

Mi történt volna, ha valamikor az éjszaka közepén olvassák be az ötpontos követeléseiket? 

Vélhetően senki sem nézte volna az adást, és önök is megnyugszanak. Ez is mutatja, hogy hatalom elveszítette racionális gondolkodását. Ha este 11-kor leadják a híradóban, valóban vége a történetnek. Aki viszont józanul gondolkodik ezek után látja, hogy nagyon is okkal mentünk oda. Szeptember végén kezdett aláírásokat gyűjteni az Európai Uniós ügyészséghez való csatlakozásért. Lehetetlen vállalkozásnak tűnik, hogy sikerül összeszedni egymillió támogatót... Nem telt még három hónap sem és több mint 380 ezer aláírásnál tartunk. Májusig szeretnénk összegyűjteni egymilliót, szerintem sikerülni fog. Az ügynek van támogatottsága és csak azon múlik a siker, hogy hányan dolgoznak rajta. Dunaújvárosban például csak arra volt időm, hogy egy aktivistával felkeressünk egy tízemeletes ház minden lakását. Huszonöten voltak otthon, és huszonegyen aláírták az ívemet. Szombathelyen másfél óra alatt 40 szignót tudtam összeszedni, három kétfős csapat összesen 120-at. Ha ezren naponta csak 3-4 órát szánnak rá, az már napi 30-40 ezer aláírás. A nyomásgyakorlásnak sok formája van, a tüntetések mellett az aláírásgyűjtés legalább ilyen fontos...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.