2019. január 5., szombat

LÁZÁR JÁNOS LESZ A NER POZSGAY IMRÉJE?

MAGYAR HANG
Szerző: LAKNER DÁVID
2019.01.04.


Közös ellenzéki EP-listát szorgalmaz Tordai Bence. A Párbeszéd parlamenti képviselője lapunknak beszélt arról is: szükséges lenne, hogy még többen demonstráljanak az utcákon. Részletek a Magyar Hang 2019. január 4-i számában megjelent interjúból. 

Felmerült a tüntetések esetében az erőszakosság kérdése. Míg viszont a momentumosok füstbombát dobáltak, látszott, hogy ön a Fidesz-székháznál is békés demonstrációra biztatta a tüntetőket, ami többeknek nem is tetszett. Belefér a tiltakozásba a füstbomba és a rendőrsorfalnak való nyomulás? 
– A tömeg egész bölcsen viselkedik, nem azt érdemes szerintem kiemelni, ami kilóg a többségi gyakorlatból. A dobálózás az ilyen. Ezzel szemben látványos, amikor a tömeg egy-egy ilyen esetben azt skandálja, hogy „ne dobáld a rendőrt”. A személyi sérülés okozását sosem fogom támogatni, és fontos, hogy az egész tiltakozás megőrizze békés jellegét. A Fidesznek az is erőszak lesz, hogy Kövér vagy Orbán arca elé telefont tartok, Bayer Zsolt pedig leírhatja, hogy én ilyenkor „pisztolyt szegezek” ezeknek az embereknek a fejéhez. Ezzel nincs mit kezdeni, foglalkozni sem kell vele.

Viszont ha az emberek azt látják, hogy ez békés, inkluzív és kockázatmentes megmozdulássorozat, akkor nagy számban fognak csatlakozni. Mert a tömegességgel még vannak gondjaink. Értékelem, hogy ennyire dühös a tömeg, és voltak ekkora és nagyobb tüntetések is, amelyek kevésbé voltak jelentősek. Most viszont van harag, amely csatornát talál magának. Szükséges lenne viszont, hogy ezt ne néhány tízezer ember játssza az utcákon.

Mi kellene ahhoz, hogy többen kimenjenek a tüntetésekre?
– Jó idő. Tudom, forradalmi napokban nem számít, hogy hány fok van, de sokaknak azért mégiscsak. Kell az is, hogy legyen felkészülési idő. Látszott, hogy amikor aznap délutánra kellett összegyűlni, a folyamatosan online lévő fiatalok jöttek ki kizárólag. Sokaknak időbe telik mozdulni, különösen az olyan nagy csoportoknak, mint a szakszervezetek. A január 5-ei tüntetés ilyen szempontból jobban tervezhető. Szakszervezeti vezetők már arról beszélnek, hogy február elején lehet majd tömegeseményeket összehívni. Mert akkor szembesülnek majd sokan az új bérpapírokkal és azzal, hogy nem jutnak már hozzá az utalványaikhoz.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.