2019. január 2., szerda

HARMINC ÉV UTÁN ELJÖTT AZ IDŐ

HÍRKLIKK
Szerző: N. VADÁSZ ZSUZSA
2019.01.02.


„A jogalkotás mára jogellenessé vált... dölyfösen agresszív a jogalkotás, ez antidemokratikus és a jogállam halálát eredményezi... én ehhez nem kívánok asszisztálni!” – nyilatkozta a Hírklikknek Magyar György ügyvéd, a Mindenki Magyarországa Mozgalom 12 „dühös” alapító tagjainak egyike, egyben elnökségének tagja. A kulcsszó az együttműködés, a cél a civil szféra aktivitásának növelése, a részvételi demokrácia erősítése. Koordinációs Bizottságot kell felállítani – mondja, emlékeztetve arra a fontos szerepre, amelyet a Független Jogász Fórum játszott az Ellenzéki Kerekasztal kialakításában.

Miért tartotta fontosnak, hogy már alapítóként részt vegyen a Márki-Zay-féle Mindenki Magyarországa Mozgalomban?

Nem ma kezdtem ezt a küzdelmet: talán elmondhatom magamról, hogy az elsők között „ordítottam, toporzékoltam”, pontosan azóta, hogy 2011-ben megszületett a hatályos választójogi törvény. Azóta ugyanis semmilyen más formában nem lehet felvenni eredményesen a harcot a jelenlegi uralkodó osztállyal, mint úgy, hogy a nem Fidesz-KDNP-ként gondolkodó emberek egyetlen egy ellenzéki jelöltet állítanak fel a kormánypárti jelölttel szemben.

Miközben ezzel a gondolattal nagyon sokan egyetértenek, jóval kevesebben tudnak ki is állni mellette, mondván, nem képesek egy platformon állni egy a világról teljesen mást gondolkodóval pl. egy jobbikos egy DK-ssal, vagy vice versa. Nem tartanak attól, hogy ezen megbukhat a mozgalom?

Nem kell egymásba „szerelmesnek” lenni, ez pusztán technikai, de nélkülözhetetlen együttműködés. Ugyanakkor, ha ezt nem tesszük meg, akkor esély sem lesz arra, hogy sikerrel járjunk és megváltoztassuk a teljesen antidemokratikus jogalkotást, valamint eredményt érjünk el egy ma hatályos, ám csak látszólagosan demokratikus választáson.

Említette, hogy már régóta „ordítja, toporzékolja” a széleskörű összefogás fontosságát. Mi a cél?

A kulcsszó az együttműködés. A cél a civil szféra aktivitásának növelése, a részvételi demokrácia erősítése. Valóban, már évekkel ezelőtt megalakítottam a Kerekasztal a Részvételi Demokráciáért Egyesületet (KARD), amelyben már akkor sikerült egymás mellé ültetni a legkülönfélébb nézeteket, elveket valló és képviselő pártokat, különféle civil szervezeteket és szakembereket annak érdekében, hogy kialakuljon valamifajta egységfront, egy összellenzéki együttműködés. Tehát a kulcsszó, a kooperáció! Ez mozgat engem is, és azért dolgozom, mint a közélet iránt nyitott állampolgár. Ennek az alapvetésnek a jegyében indultam például a civilek felkérésére a tavalyi áprilisi országgyűlési képviselőválasztáson is Siófokon...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.