2019. január 30., szerda

ITT AZ ÚJ BABAKÖTVÉNY: MÁR 5,8% A KAMAT! - MÉG MINDIG MEGLEPŐEN SOK SZÁMLA VAN A BANKOKNÁL

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.01.30.


Már megjelent a tájékoztató az új sorozatú, 5,8 százalékos kamatot fizető Babakötvényről. A bankok ennek töredékét sem fizetik, de a pénzintézeti állományok (legalábbis eddig) – tudta meg az Azénpénzem.hu – alig mozdultak. Meglepően kevesen irányították át a pénzt a Kincstárhoz.

Mint a korábban megírtuk, kamatot emelt az állam, hogy lakossági állampapírba terelje a parlagon heverő megtakarításokat. Januártól az eddiginél 0,25 százalékponttal többet, évi 3,25 százalékos kamatot fizet a Kétéves Magyar Állampapír. A decembertől kapható új kibocsátású, ötéves inflációkövető Prémium Magyar Állampapír 2024/I kamata 0,3 százalékponttal magasabb, mint az eggyel korábbi évjáraté, de februárban jön az újabb emelés. Már meg is jelent a tájékoztató a Babakötvény új sorozatáról (ezt itt nézheti meg).

A 2038/S sorozatú Babakötvényt a 2019. február elseje és 2020. január 31-e között született csecsemőknek vehetik a szülők, ha nyitnak a Magyar Államkincstárnál Start-értékpapírszámlát. A többieknek sem kell azonban aggódniuk, hiszen a Babakötvény összes korábbi sorozata pedig (kivéve a 2032/S-t) február 1-jétől szintén magasabb, már 5,8 százalékos kamatot fizet.

A Kincstár nemrégiben büszkélkedett azzal, hogy a nála levő Start-számlák száma egy év alatt 28 ezerrel, közel 20 százalékkal 168 ezerre emelkedett. Mint a Kincstártól megtudtuk: 2018. október 31-ig összesen 11 185 Start-számlát vittek át oda a szülők a hitelintézetektől. Az Azénpénzem.hu felmérte, vajon a bankoknál kezelt Start-számlákból ugyanebben az időszakban mennyi maradt meg. Különösen annak tükrében, hogy az ezekre a számlákra fizetett banki kamat gyakorlatilag eltűnt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.