2019. január 29., kedd

MEGJÖTT A MAGYAR TELEPÜLÉSEK FEKETELISTÁJA - TÉRKÉPEN A KETTÉSZAKADT ORSZÁG

NAPI.HU
Szerző: DZINDZISZ SZTEFAN, KRISTÓF RÉKA
2019.01.29.


Az egy évvel korábbihoz képest kevesebb az olyan település, ahol nincs egyetlen álláskereső sem, miközben nőtt azon helységek száma, ahol minden ötödik munkaképes korú lakos álláskereső. A Napi.hu körképe a legjobban és legrosszabbul teljesítő településekről.

Az elkövetkezendő időszakban egyre közelebb kerülhetünk a teljes foglalkoztatottsághoz - írta a legfrissebb munkanélküliségi statisztikára reagálva a Pénzügyminisztérium. Ezt a vágyát már régóta hangoztatta a kormányzat és a munkanélküliségi számok jól is mutatnak.

Persze az adatok valamennyire kozmetikázottak, hiszen nem számolnak a közmunkásokkal, akik december végén még mindig több mint 100 ezren voltak. Márpedig ha őket munkanélkülieknek számolnánk, akkor közel sem lennének ilyen szépek a számok (december végén 241 898 álláskereső volt a hivatalos adatok szerint.) És akkor nem beszéltünk az országot elhagyó, legóvatosabb becslések szerint is több százezer munkaképes korú fiatalról. Márpedig ők - és a Nők 40 miatt korábban nyugdíjba vonulók - nagyon hiányoznak a munkaerőpiacról, nem véletlen, hogy az Orbán-kormány az utóbbi időszakban minden erejével azon van, hogy visszacsábítsa a munkába a nyugdíjaskorúakat.

A Napi.hu idén immár ötödik alkalommal állítja össze a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adatai alapján azt a listát, amelyben az álláskereső nélküli és az arányaiban legtöbb munkanélkülinek otthont adó településeket számolja össze. Az NFSZ számos statisztikát vezet az álláskeresőkről, az alábbi cikkben mi most két adatból fogunk dolgozni: a munkát keresők számával, illetve leginkább az úgynevezett relatív mutatóval. Ez utóbbi azt mutatja, hogy a nyilvántartott álláskeresők a munkaképes korú népesség (15-64 éves férfiak és nők) hány százalékát adja az adott település lakosságának...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.