2019. január 15., kedd

NŐK40, FÉRFIAK40

HÍRKLIKK
Szerző: Dr. DÁVID FERENC
2019.01.15.


„Több mint 240 ezren vették igénybe a Nők40 programot 2011. óta.(…) Évente 30 ezer nő, édesanya választja ezt a lehetőséget, vagyis az összes nyugdíj-megállapítás mintegy hatodában igénylik ezt a kedvezményt” - mondta szombaton az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára.

A program „hatalmas sikerén” felbuzdulva 2018. nyarán országos akciót indított a Jobbik annak érdekében, hogy negyven ledolgozott év után a férfiak is nyugdíjba mehessenek. A 40 év, 40 érv elnevezésű akció végén negyven ilyen beszámolót tesznek majd le az Országgyűlés asztalára. A jobboldali ellenzéki párt tehát „fiúsítani” akarja a Nők40 programot. Erre szokták mondani, hogy a baj nem jár egyedül.

2015-ben a Nők40 program 185 milliárd forintba került, tavaly 260 milliárd forinttal terhelte a Nyugdíjbiztosítási Alapot, ami az összes nyugellátás címén kifizetett összeg 7,7 százalékát tette ki. Ha a férfiak százezreit (!) is a Jobbik által javasolt módon kedvezményezik a jövőben, akkor az már az induló évben is szinte vállalhatatlan terhet jelent az Alap számára. A kifizetett összeg növekedésének éves átlagos dinamikája – mint a nők esetében látható – bőven meghaladja a 10 százalékot. Eközben folyamatosan csökken a forrás egy részét biztosító szociális hozzájárulási adó szintje (idén július 1. napjától 17,5 százalék), a külföldön dolgozó fiataljaink befizetései pedig továbbra sem a hazai nyugdíjkasszát, hanem valamelyik fejlett nyugat-európai ország azonos célú alapját gazdagítják. Népesedési okokból eredően is évről-évre szűkül az itthoni aktív korúak (15 – 64 év) munkaerő-piaci kínálata...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.