2019. január 23., szerda

RÖVIDESEN KIDERÜL, VALÓJÁBAN MENNYIT KERES A MAGYAR - KULCSSZEREPBEN AZ ADÓHATÓSÁG

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.01.23.


Az idén megújítja keresetstatisztikai adatgyűjtését a KSH. A korábbi havi munkaügyi adatgyűjtés helyett az adóhatósághoz kötelezően minden cég által benyújtandó járulékbevallásokból és a kincstári információkból dolgoznak. Így a zsebbe dugott pénzek kivételével tényleg minden kiderül, még medián érték is lesz.

A KSH által közzétette kereseti adatokról szóló cikkeink nyomán mindig jókora felzúdulást érzékelünk olvasóink körében. Sokan vélik úgy, hogy az átlagbér (és annak dinamikus növekedése) csak azt mutatja, az igazán jól keresők pénze mennyire elszállt. Ebben lehet valami, a Tárki legutóbbi társadalmi riportja szerint nálunk a felső tíz százalék az összes magyar háztartási jövedelem csaknem harminc százalékával rendelkezhet. A felső tízezer csúcsán és alján elhelyezkedő családok jövedelme között akár ezerszeres különbség is lehet.

Mindez pedig nyilvánvalóan torzíthatja az átlagot. A KSH legfrissebb adatai szerint 2018 novemberében a bruttó átlagkereset az egy évvel korábbit 10,4 százalékkal meghaladva 355 100 forintra rúgott. A tavalyi év első tizenegy hónapjában a magyar dolgozók 11,5 százalékkal többet, nettó 217,6 ezer forintot tettek zsebre 2017 ugyanilyen időszakához képest. Mindez a családi kedvezmény nélkül értendő. A kedvezményt is figyelembe véve a nettó kereseti átlag a KSH szerint az átlag 226 200 forintra becsülhető...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.