2019. január 4., péntek

SERES: PÉLDAKÉPÜNK A PONTY (ÚJÉVI BESZÉD)

HVG ONLINE
Szerző: SERES ANDRÁS
2018.12.31. 


Jól elvan az iszapos aljzatban, simán alkalmazkodik tehát a langyos lábvízhez, nem hőzöng, nem szór röpcédulát a fejemre, nem foglalja el a köztévét. És főleg: néma, kedves honfitársaim, néma.

Tisztelt tévénézők, kedves honfitársaim! Magyarok!

Itt állok, másként nem ehetek. Megint eltelt egy év, úgyhogy megint túl kell élnem a következő néhány percet, elvileg bölcseket és előremutató dolgokat kéne mondanom, de most őszintén, kell ez önöknek szilveszterkor? Elmondanám, hogy ezt az egészet már délután felvettük, úgyhogy mikor önök ezt látják, pezsgőspohárral a kezükben, én már rég alszom. Mint egyébként folyamatosan.

És akkor idén is megkérném ezt a kedves szőke lányt, hogy ne hadonásszon mellettem állandóan, nem vagyok süket. Különben sem éri meg. Köszönöm.

Mindenekelőtt, az új év első perceiben, boldog új esztendőt kívánok minden jóakaratú polgárnak. Aki nem jóakaratú, annak váratlan NAV-ellenőrzést kívánok egy ködös hajnali órán, de szerencsére nem ők a többség. A többség nem vevő a hangoskodó, öncélú ellenzéki aknamunkára, és megtanult együttélni velünk, amint mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek. Csak győzzék kivárni.

Boldog új évet kívánok széles e hazában mindenkinek, aki a járt utat nem hagyja el a járatlanért, higgyék el, én is ehhez tartom magam, és hogy bevált. Békés új évet kívánok itthon élő honfitársainknak éppúgy, mint a hanyatló Londonból visszavágyó hazaárulóknak, a saját lábra állt családtagoknak, a Forbes-lista első ötven helyezettjének, és persze sok szerencsét azoknak az elesetteknek, akik miattunk estek el.

Az új év első napja a nagy fogadalmak ideje. Én ezúton megfogadom, hogy szakítok minden rossz szokásommal, már ha lenne ilyen. Ellenben idén is nagyokat fogok aludni, motorja, nem pedig gátja leszek a törvényhozásnak, hogy klasszikust idézzek. És nem, nem vagyok szomorú töltőtoll, de vidám se, én nem engedhetem meg magamnak, hogy valamilyen kedvem legyen. Jut eszembe, még nem köszöntem meg önöknek, hogy összedobtak félmilliárd forintot a hobbimra. Köszi.

Azt ugye tudják, hogy én fejezem ki a nemzet egységét? És én őrködöm az államszervezet demokratikus működése felett? Na, hát az államszervezet működése azért is ilyen demokratikus, mert én őrködöm felette. Ezt ne mutogassa el, kedves.

Az alaptörvény szerint ugye felszólalhatok a parlamentben, törvényt és népszavazást kezdeményezhetek, törvényeket küldhetek vissza az Alkotmánybíróságnak és az Országgyűlésnek. A közös ezekben az, hogy nem éltem velük, végül is semmi olyan nem történt, ami miatt úgy különösebben szólnom kellett volna.

Akit ugyanis egyszer a főnök puccsistaként meghurcoltat, az nagyon vigyáz magára a továbbiakban. Senkinek nem kívánom, hogy Brüsszelben dekkoljon évekig. Brüsszel az kész, kedves honfitársaim, az egy parkolópálya, márpedig én nyugodtan szeretnék horgászni, nem pedig a zavarosban halászni.

Rabszolgatörvény? Magyarországon kizárólag mi, közszolgák vagyunk a de facto rabszolgák, a nemzet napszámosai, akik mindent megteszünk önökért és fáradhatatlanul robotolunk, hatunk, alkotunk, vagyont gyarapítunk, hogy a haza fényre derüljön, kivéve ott, ahol Tiborcz szervezi a közvilágítást, mindegy. Öt napom volt mérlegelni az aláírásomat, hát az jó öt nap volt, életemben annyit nem pihentem.

Közigazgatási bíróságok? Komolyan, most ezzel mi a baj? Igen, habozás nélkül túl voltam rajta, mégis mi miatt kellett volna haboznom? Jogászemberként elképzelni se tudom, mi azzal a gond, hogy ezeket a bírákat az igazságügyi miniszter nevezi majd ki. Akik majd olyan ügyekben döntenek, ahol az állam áll szemben az állampolgárral. Három hatalmi ág van: a Szent Korona, a büntetésvégrehajtás és a média, a bíróságok csak ne akarjanak többletjogokat maguknak. Hát ki felügyelje az ítéleteket, ha nem a Trócsányi kolléga?
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.