2019. január 25., péntek

TÖBB MILLIÓ FONTOT SPÓROLNAK MEG A TŰCSERÉK A BRIT ADÓFIZETŐKNEK

DROGRIPORTER BLOG
Szerző: Drogriporter
2019.01.25.


Miközben Magyarországon a tűcsere programok sorra zárnak be és a hepatitis C fertőzések száma háromszor magasabb, mint nyolc éve, egy nagyszabású brit vizsgálat most ismét igazolta, hogy a tűcserék költséghatékony módszerek a vírus terjedésének megakadályozásában.

Az Addiction című szakfolyóirat legújabb számában jelent meg az a cikk, ami a brit Nemzeti Egészségkutató Intézet (NIHR) által folytatott kutatás eredményeiről számolt be. A vizsgálat során a kutatók három városban - Bristol, Dundee és Walsall - számították ki a tűcsere programok költségeit. Egy matematikai modellt alkalmazva megbecsülték, hogy különböző jelenlegi hepatitis fertőzöttség mellett - Bristol 45%, Dundee 26%, Walsall 18% - a három városban mennyivel több költséget jelentene a következő ötven évben (2016-65), ha a tűcsere programokat az első tíz évre bezárnák.

Az eredmények szerint a tűcsere programok jelentősen csökkentették a hepatitis előfordulását, Dundee-ben 40%-al, Bristolban és Walsallban 8%-al. Az új fertőzések csökkentésével számos, a betegséggel és annak gyógykezelésével kapcsolatos kiadást megspórolnak a városoknak. Ha levonjuk a programok fenntartási költségeit, akkor a nyereség csak Dundee-ben majdnem egymilliárd forintnak felel meg...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.