2019. január 18., péntek

ÚJABB BONBON AZ ÁLLAMPAPÍRBA FEKTETŐKNEK - MÁR AZ ÁLLAMI SARCOT SEM KELL FIZETNI

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.01.18.


Nemcsak a piacinál jóval magasabb kamatokkal, hanem olcsóbb pénzmozgatással is ösztönöznék a lakosságot az állampapírok vásárlására. A Babakötvény kamata februártól 5,8 százalék lesz, az ötéves államkötvény pedig hamarosan 4,5 százalékot fizet. 

Elvileg januártól olcsóbban utalhatnak a befektetők pénzt az államkincstárhoz és vissza a bankba, ennek a tranzakciós illetékét ugyanis eltörölték. Mint megírtuk, a tranzakciós illetékről szóló 2012. évi CXVI. törvény alapján 2019. január 1-jétől nem kell a 0,3 százalékos, de maximum 6 ezer forintos adót befizetniük a bankoknak a magánszemélyek 20 ezer forintot nem meghaladó átutalásai, a SZÉP-kártyára utalás és a magánszemélyek kincstárnál vezetett, állampapír-forgalmazás érdekében igénybe vett ügyfélszámlája és más számlavezetőnél vezetett fizetési számlája között lebonyolított fizetési művelet után.

Az állam ezzel is ösztönözné ugyanis az állampapírok vásárlását, sőt azt szeretné, ha a lakosság ezt egyenesen a kincstárnál tenné. A Magyar Államkincstárnál díjmentes a számlavezetés, nincsenek tranzakciós díjak az állampapírok vásárlásakor. Ugyanakkor eddig dilemmát okozhatott a megtakarítóknak, hogy megéri-e átutalni a pénzt a kincstárhoz, ott állampapírt venni, majd ha szükség van rá, akkor visszautalni a bankba, vagy készpénzben kivenni a kincstárból. Egyrészt pénzbe került a banki utalás, másrészt a kincstár is elkérte a tranzakciós illetéket (0,3 százalék, maximum 6 ezer Ft) a bankhoz utalás vagy a készpénzfelvét után (ez utóbbi is csak 0,3 százalék, maximum 6 ezer forint, szemben a bankok 0,6 százalékával). A másik lehetőség, hogy bankban vásárolunk állampapírt, ezt azonban csak értékpapírszámlán tehetjük, aminek ugyancsak vannak költségei...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.