2019. január 16., szerda

ÚJABB RÉSZLETEK A NYUGDÍJBOTRÁNYRÓL - KIDERÜLT, KIK MENTETTÉK MEG AZ IDŐSEKET

PORTFOLIO
Szerző: TURZÓ ÁDÁM PÁL
2019.01.16.


A bankok múlt pénteken - a Magyar Államkincstár hibája miatt - tovább nyitva tartották rendszereiket, hogy a több csomagban, kilenc óra után is a bankokhoz érkező nyugdíjátutalásokat jóváírják az ügyfelek számláján. Több bank alkalmazottai túlóráztak is emiatt, a szokásos üzemidőt kitolták. A nyugdíjak a nekünk küldött banki válaszok szerint már pénteken a számlákra kerültek így, igaz, az erről szóló sms-eket sok esetben csak hétfőn kapták meg az ügyfelek. A MÁK ugyan jogszabályi határidőre teljesítette az átutalásokat, de amelyik nyugdíjasnak nem volt kártyája, az a MÁK hibája miatt - ha nem kereste fel valamelyik korltozott számban rendelkezésre álló, hétvégén is nyitva tartó fiókot- legkorábban hétfőn juthatott a pénzéhez péntek helyett.

A Magyar Államkincstár pénteken nem állt ki a nyugdíjasok és a sajtó elé, hogy elmondja, miért nem kapták meg már reggel a nyugdíjasok a nyugdíjukat, mi megtudtuk: a MÁK rossz értéknappal küldte el a tranzakciókat. A háttérben a GIRO-val együtt persze nagy erőkkel dolgoztak azon, hogy az állami kifizetésekre fenntartott éjszakai rendszerből a lakossági átutalásokra létrehozott napközbeni átutalási rendszerre tereljék át nyugdíjátutalásokat, és ezzel legalább papíron, jogszabály szerint teljesítsék a nyugdíjak kiküldését.

Csakhogy törekvésük édeskevés lett volna, ha a bankok nem tartják nyitva péntek este a számlavezető rendszereiket, hogy még aznap jóvá is írják az ügyfelek számláján az átutalásokat.

Voltak, akik már napközben, délután megkapták a nyugdíjukat, azonban az átutalások több csomagban érkeztek a bankokhoz, még késő este, 21 óra után is fogadtak tranzakciókat - derül ki a négy legnagyobb lakossági ügyféllel rendelkező bank, azaz a Budapest Bank, az Erste, a K&H Bank és az OTP Bank kérdéseinkre küldött válaszaiból, illetve az olvasóinktól kapott több száz levélből. "Az OTP Bank múlt hét pénteken a MÁK-tól beérkező nyugdíjakat több hullámban kapta meg, amelyeket haladéktalanul jóváírt a nyugdíjas ügyfelek számláin, és még aznap minden érintett ügyfél számára elérhető volt az utalt összeg" - írta nekünk az OTP Bank...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.