2019. február 24., vasárnap

A FIDESZNEK 2 HÓNAP SEM KELLETT, HOGY KINYÍRJA AZ EGYETLEN DOLGOT, AMI A HATALMÁT VESZÉLYEZTETTE VOLNA

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki
2019.02.24.


Vasárnap írt alá közös nyilatkozatot öt lengyelországi ellenzéki párt, amelynek értelmében közös listán indulnak a májusi európai parlamenti választáson. A koalíció célja, hogy az EP-választásokon legyőzzék a kormányzó jobboldali Jog és Igazságosságot.


Ennek a hírnek Magyarországra nézve az a relevanciája, hogy itt meg nem lesz ilyen.
Lengyelországban képes volt belátni az ellenzék, hogy mi a rezsim leváltásának egyetlen esélye, Magyarországon nem.


Nézzük mi történt az elmúlt héten:

- Az MSZP saját EP-listát állított, bár a DK-nak és a Párbeszédnek felajánlották a közös indulást.
- A Gyurcsány-párt ezt azonnal el is utasította. Saját listájuk élére a pártelnök feleségét rakták, hogy a szociknak végképp vállalhatatlanná tegyék a közös indulást.
- A Párbeszéd is saját listát állított. Ők indulnának együtt az MSZP-vel, de csak akkor, ha 
Jávor Benedek befutó (azaz legalább a 3.) helyet kapja a közös listán.
- Az LMP is saját listát állított. Az azt vezető Vágó Gábor azt vizionálja, hogy 2 képviselőjük is bejuthat. Ennek kb. annyi a valószínűsége, mint annak volt, hogy tavaly tavasszal Szél-kormány alakulhat.
- A Jobbik még nem állított listát, de szombaton közölték, hogy mindenképpen fognak, és az ellenzéki együttműködést legfeljebb az LMP-vel tudják elképzelni, de velük is csak hosszútávon, valamikor a távoli, ködös jövőben.

Érdemes észrevenni, hogy a múlt héten péntekig ütötte a Fidesz a Jobbikot, amíg az ellenzéki közös listának volt némi esélye. A kormánypropaganda laponként és naponként 3-4 anyagot is közölt arról, hogy a baloldal antiszemitákkal akart összefogni - nyilván azért, hogy ha már a pártokat nem tudja elrettenteni a közösen indulástól, hátha a szavazók egy részét lebeszélheti róla.

Péntek délben azonban - mintegy vezényszóra - leálltak a támadások,

és egy nappal későbbi kongresszusán a Jobbik is csak az EP-választás utáni megszüntetés esélyét latolgatta már. Alighanem tisztában voltak vele, hogy a Fidesznek addig nem érdeke a felszámolásuk, mert azzal csak hozzájárulnának az ellenzéki oldal egységesítéséhez...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.