2019. február 15., péntek

A HOLLANDOK ÉS A SZÖRNY

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2019.02.15.


A hollandokról sokszor lehet hallani, hogy nem tartják sokra az udvariaskodást, pontosabban kissé sajátosan értelmezik. Mindez egy hír kapcsán jutott az eszembe, úgyhogy arra gondoltam, ma körüljárhatnánk kicsit ezt a témát, kibővítve azzal, hogy abban az országban, ahol éltek, mennyire udvariasak az emberek és ezt ti hogyan élitek meg.

Elég nagyot megy a holland oldalakon és a közösségi médiában egy kék, Muppet-szerű szörny, ami a legfurcsább helyeken tűnik fel, íróasztalra fekszik, az ember ölébe ül…

Az üzenet, amit (a nyitóképen is látható) Stef Blok külügyminiszter is tweetelt, a következő: „ne hagyd, hogy a Brexit az utadba álljon, vagy feküdjön!”, majd jön egy link egy hivatalos oldalra, ahol a holland cégek megnézhetik, milyen hatással lehet rájuk a britek uniós kilépése.

(Nem mintha a mai poszt erről szólna, de zárójelben annyit jegyezzünk meg, hogy nem kis hatással, hiszen az Egyesült Királyság Hollandia egyik legfontosabb kereskedelmi partnere.)

Hogy jön ide a hollandok nyers őszintesége?

Nos, a BBC amszterdami tudósítója, Anna Holligan szerint a Brexit-népszavazás óta eltelt két évben a hollandok csendben és lelkiismeretesen próbáltak alkalmazkodni a helyzethez.

A két ország között egyébként kereskedelmi, politikai és kulturális értelemben is erősek a kötelékek (és nem ritkán a hasonlóságok), olyannyira, hogy a hollandok talán éppen ezért érzik úgy, hogy markáns véleményt mondhatnak a kilépésről.

Az őszinteség egyébként is a nemzeti büszkeség egyik forrása és meglehetősen mélyen gyökerezik a hollandok gondolkodásában.

„Hollandiában mindig biztos lehetsz abban, hogy lesz egy vadidegen, aki emlékeztet a szabályok betartásának fontosságára. Az elmúlt 24 órában figyelmeztettek arra, hogy kapcsoljam le a biciklim lámpáit (reggel fél 9 volt, jócskán napkelte után), vegyem le a kávézóban a kabátom (éppen csak beléptem) és a kerékpáromat a kijelölt helyen állítsam le, ne egy lámpaoszlopnak döntsem” - írta Anna Holligan.

„Nemrég valaki azt mondta, ez a tolakodó viselkedés arra az időre vezethető vissza, amikor nem volt állami infrastruktúra, így az emberek egymás irányításától függtek. Ha bárkinek eszébe jutna azt mondani a hollandoknak a Brexittel kapcsolatban, hogy foglalkozzanak a saját dolgukkal, rájönne, hogy pontosan ezt teszik.

A Brexit hatalmas kék Muppetként való bemutatása nem csak a netes forgalmat pörgeti fel, hanem egyben emlékeztető az Európai Unióval üzletelni kívánók számára, hogy az ország nyitott az üzletre. Az üzenet nem más: erős, stabil ország vagyunk a szomszédban, ahol sokan beszélnek angolul” - fogalmazott a BBC tudósítója...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.