2019. február 7., csütörtök

A KISTULAJDONOSOK BEFEKTETÉSEIT MÁR SENKI SEM KÉPES MEGVÉDENI

HÍRKLIKK
Szerző: Dr. DÁVID FERENC
2019.02.06.


Olvasom kedvenc napilapomban, hogy az ATM készülékek leszerelésével és a takarékszövetkezeti fiókok/kirendeltségek tömeges bezárásával több, mint kétezer hazai község marad a jövőben alapvető pénzügyi szolgáltatás nélkül. Ez azt jelenti, hogy a magyarországi települések kétharmadában nincs, és nem is lesz mód pénzfelvételre, hitelügyletek lebonyolítására.

Nagy a kétségbeesés, hiszen úgy tűnik, hogy tovább gyengül a kistelepülések lakosság megtartó képessége és romlik a községek lakosságának életminősége.

A takarékszövetkezeti fiók a magyar falu elengedhetetlen tartozéka, olyan, mint a bolt, a kocsma és a heti piac. Közösségi tér, ahol - nem csak áru- és pénzforgalom realizálódik, hanem - információcsere is történik. Az ATM-es busz (mobil bankautomata) vészmegoldásként persze bevethető, bár a hírek szerint ma még nem jut megyénként egynél több négykerekű bank, és a „túrajárat” utolsó állomásaira gyakran kifogy belőle a pénz.

A helyi önkormányzatok és polgármesterek, közgyűlési elnökök, a magyar vidék – elsősorban kormánypárti – parlamenti képviselői ölbe tett kézzel konstatálták illetve 2013-ban szolgai módon megszavazták, hogy hogy a magyar állam - többségi tulajdont szerezve a szövetkezetek bankjában (Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.) – szemérmetlenül kisajátítsa a magántulajdonláson alapuló szövetkezeti vagyont, ezzel megszerezve az egész rendszer feletti irányítás jogát.

A zsákmány értékes: több, mint ezer településen 1.600 szövetkezeti hitelintézeti fiók, cca. egymillió ügyfél. Napjainkban is folyik a takarékszövetkezetek integrációja (egyesítése) és 2020-ra - a Takarékcsoport keretében – egy nagy univerzális bank fogja működtetni az egykori szövetkezeti vagyont. Miért gondolja bárki (polgármester, közgyűlési elnök, helyi pártkorifeus), hogy Magyarország új, várhatóan egyik legnagyobb bankja a falusi emberek, a vidéki kisegzisztenciák érdekeit fogja szem előtt tartani?
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.