2019. február 3., vasárnap

ÉLET ÉS IRODALOM LXIII. ÉVFOLYAM, 5. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: Élet és Irodalom
2019.02.01.




P U B L I C I S Z T I K A

Kovács Zoltán: Az asszonyt meg kell keresni

Nézzünk szét, mi történt a politikusi képmutatás és hazugság ócskapiacán a múlt héten. Orbán Viktor például ellátogatott a leégett Ráday utcai kollégium maradványaihoz, s miközben üszökről üszökre lépkedve hallgatta a beszámolókat a szakszerű tűzoltásról, mintha saját magát dicsérte volna, jelentőségteljesen körbenézett, és kijelentette: „A tűzoltóink helytálltak, ezek szerint.”

Ezek szerint igen. Gyorsan kiérkeztek, hamar eloltották a tüzet. Egy ember nem állt csak helyt, az pedig a kormányfő maga, mert míg az egész családi és komasági környezete gennyesre gazdagodja magát olykor korrupciógyanús pályázati elbírálásokkal, és baráti köre már nem tudja, mit kezdjen a pénzével, addig egy vonuló tűzoltó havi illetménye nettó százhatvanezer forint. Ez is a tűzoltás része: hogy kellőképp munkára fogható emberek legyenek bevethető állapotban. Csakhogy ezek fizikailag és lelkileg a végletekig igénybe vett emberek. De a kormányfő esze nem azon jár, hogyan javíthatna a fizetésükön, hanem azon mesterkedik hűséges táskahordozójával, Semjén Zsolttal, miként lehetne megduplázni a magyar futballisták havi jövedelmét. Hát úgy, hogy benyújtanak egy törvényjavaslatot, amely a magyar első osztályban futballozók számára megduplázza a kedvező adózás hatálya alá eső jövedelem felső határát. Másfél éven belül másodszor duplázódik meg a kedvezményes adózás sportolókra vonatkozó limitje: 2017 nyarán emelték évi 250 millió forintra, most pedig 500 millió forintra nő. Ez könnyebben megy, mint a tűzoltóknál, amint látható.

Markó Béla: Ami nem hangzott el Bukarestben (Románia az EU soros elnöke)


Gadó Gábor: Kifutó modell

Váncsa István: Békén történő hagyás

Földi Bence: Brexit-káosz

Elsőre nem hinnénk, mekkora kavarodást tud okozni egy felelőtlen politikai trükk, a rá következő túlzott választási győzelem, majd az íratlan szabályok túlságosan hű követése. A Brexit esetében azonban éppen erről van szó, David Cameron és Theresa May tettei révén némi betekintést nyerhetünk a brit politikai kultúrába. Ami ez esetben nem feltétlenül példaértékű.

Kenesei István: Az Akadémia végórái


Gömöri György: Egy lengyel folyóirat megszűnésére

Vásárhelyi Júlia: Rajk 70 - Szabad ember, szabad művész

Mellár Tamás: Parlamenti színes (5.)

Horváth Aladár: A száműzött utcák története

Harminc éve, 1989. február 2-án alakult meg a Miskolci Gettóellenes Ideiglenes Bizottság, amely Horváth Aladár miskolci tanító vezetésével Európa első roma polgárjogi mozgalmaként sikerrel akadályozta meg a város szélére tervezett cigánygettó felépítését. Ebből az alkalomból közöljük a polgárjogi harcos írását a 2010-es évek legdrámaibb kitelepítési akciójáról, a számozott utcákban élt miskolci romák elüldözéséről.

Zelei Dávid: A venezuelai helyzet - Meddig tart a szocialista szappanopera?

Mesterházi Márton: Hercegnő, én ott voltam benne... - Cenzúra („támogatás, tűrés, tiltás”) a Rádiószínházban 1965–90


VISSZHANG

Bauer Tamás: Luciferként mondom

Veleméri János: Történelmi leckék

Szalai Kálmán: Ragaszkodunk a tényekhez


P Á R A T L A N

(avar): FINNUGRISTÁK

-átkai: VÁLASZTÉK

Lázár György: SÍRUHÁK DENVERBŐL

msz: SARJADÁS

Róna György: BRAVÚR

Lévai Júlia: MÉRICSKÉLÉS

-hg-: ULTI

Veleméri János: MAKI

celebrálta: Nyerges András): HETI TEXTUS
Szikszai Károly: BRIGÁDNAPLÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.