2019. február 22., péntek

ÉLET ÉS IRODALOM LXIII. ÉVFOLYAM 8. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2019.02.22.


P U B L I C I S Z T I K A

Kovács Zoltán: Polt nem utazik

A múlt hét végén megjelent egy közlemény, amelyben négy egykori igazságügyi miniszter arra hívja fel Palkovics László innovációs és technológiai miniszter figyelmét, hogy Akadémia-átalakítási buzgalmában törvénysértést követ el, ha a hatályos központi költségvetési törvény előírása ellenére visszatartja a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézeteinek és kutatóhelyeinek a támogatását (2018. évi L. törvény 1. melléklet XVII. fejezet), és nem biztosítja az intézetek folyamatos működéséhez nélkülözhetetlen költségvetési finanszírozást. Emellett felvetődhet a költségvetési csalás gyanúja is, ha az Akadémia kutatóintézeteinek járó támogatásokat – újabb törvényi felhatalmazás nélkül – a jóváhagyott céltól eltérően használják föl – írják a szerzők, majd azzal folytatják, hogy a jóváhagyott céltól eltérő felhasználásra irányuló törekvések előkészületnek minősülnek, amelyek nem büntetendők. Ezzel szemben a pénzeszközök eltérő felhasználásának megkezdésével a cselekmény kísérleti szakba lép, a támogatás felhasználásával pedig befejezetté válik. A kísérletet a törvény a befejezett bűncselekménnyel azonos büntetési tétellel fenyegeti. Tekintettel arra, hogy a támogatásoknak a jóváhagyott céltól eltérő felhasználása csak több személy szoros együttműködése révén valósulhat meg, a társas bűnelkövetés – ilyen például a bűnszövetségi alakzat – miatt e cselekmény már igen jelentős mértékű szabadságvesztéssel büntetendő – zárják közleményüket a szerzők, Bárándy Péter, Draskovics Tibor, Forgács Imre, Vastagh Pál.

Várhegyi Éva: Szerencsés csillagzat alatt

Matolcsy György jegybankelnöki ciklusa

Jókor lenni jó helyen – sok sikernek ez a kulcsa. A 2013–2019 közötti hat év kellemes időszak lehetett a magyar jegybankelnök számára, különösen a válságokkal terhelt megelőző évekkel összevetve. Matolcsy György sikerét a magyar miniszterelnök is elismerte, amikor úgy döntött: március elején lejáró mandátumát újabb hat évvel meghosszabbítja. Az első ciklus vége így is alkalmat teremt rá, hogy értékeljük eddigi elnöki tevékenységét: a vezetése alatt folytatott monetáris politikát, valamint egyéb, a jegybanki feladatokhoz nem kötődő, ám közérdekű megnyilvánulásait.

Sík Endre: Etűdök hatékonyságra

Szilágyi Adrienn: Generációk közössége

Margócsy István:„Maradandóság a változásban”
Búcsú Tandori Dezsőtől
Csillag István: Viktor, az okos lány

Mikoła Rjabcsuk: Hogyan és miért maradtam „csehszlovák”

Utószó egy bizonyos, 2008-ban készült esszéhez

Hanák András: Rövid Magyarország

Soós Eszter Petronella: Lehet-e Pétainre emlékezni?
Emlékezetpolitikai esettanulmány Franciaországból

Gyakran és sokak által hangoztatott közhely, hogy a magyar társadalom nem dolgozta fel a XX. századi nagy traumáit, nincs egységes történelmi tudata, aminek részben az az oka, hogy nem volt ideje és lehetősége elvégezni a munkát, hiszen trauma rakódott traumára, diktatúra diktatúrára. A diktatúrát 1945 után már elkerülő franciák talán kicsit jobban haladnak a múlt feldolgozásával, mint mi, magyarok. Ugyanakkor a francia út sem volt buktatóktól mentes. Ez az út ugyanis hasznos, de alapvetően hamis politikai mítoszokkal, heves vitákkal és elnöki gesztusokkal volt kikövezve. És e buktatók mentén jutottunk el oda, hogy 2018 novemberében Emmanuel Macron mintegy váratlanul belecsúszott a „Pétain-csapdába”. Olyan történelmi csapdába, amely még Nicolas Sarkozy elnöksége idején sem számított igazán annak. A sárga mellényes mozgalom kitörése és annak érdekessége miatt nem igazán volt idő és lehetőség e téma részletes átbeszélésére még a külpolitika iránt érdeklődők között sem. Pedig igen sokat tanulhatunk belőle.

Váncsa István: A harmincharmadikon

A legbolondabb gyászinduló, amit valaha komponáltak”
Krasznahorkai László Báró Wenckheim hazatér című regényének német nyelvű recenzióiból
Molnár Erzsébet: Ananász

Balázs Péter: Látlelet Magyarországról

I N T E R J Ú

Beszélgetés Jeremy King amerikai történésszel

F E U I L L E T O N

Tábor Ádám: Az egységes értékelésért
Szabó Lajos szellemi-mozgalmi életútja a II. világháború előtt

V I S S Z H A N G

K. Z.: Helyesbítés

Szőnyei Tamás: „Itt nem lesz...”
– második menet
Haskó László: Visszhang

Pelle János: Hősi sors és emlékezetpolitika

Radó Ákos: Hillbilly elégia

P Á R A T L A N

Szikszai Károly: BRIGÁDNAPLÓ

Huszár Ágnes: JELENTSÜK FEL!

A. G. úr: CSALÁ(R)D

-hg-: IZGALMAS

kler: HORROR A HÁZBAN

Lázár György: MESÜGE

K. Zs. K.: APOLLO 13

msz: LE

nyirán: MIKULÁS

-átkai: BOLDOGSÁG-KERESŐBEN

 -n: MI, AZ ÉLEN

(celebrálta Nyerges András): HETI TEXTUS

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.