2019. február 9., szombat

ELŐRE MEGMONDTA, HOGY MINDEN SZÉT FOG ESNI. DE A MEGOLDÁST Ő SEM TUDJA

444
Szerző: BEDE MÁRTON
2019.02.09.


„A Római Birodalmat nem egy feudalizmus nevű valami döntötte meg - csak összeomlott a saját súlya alatt, barátai és ellenségei kölcsönös megrökönyödésére. A katasztrófát következő évszázadoknak pedig nem volt semmiféle összetartó ideológiája.”- Martin Gurr

Feltárni, hogy mi történt, mi történik a világban, és abból következtetéseket levonni, felemelt mutatóujjal figyelmeztetéseket proklamálni mindig elég népszerű műfaj volt. Amióta viszont a hidegháború végén kitörő eufória kifújásával ismét lesújtott az emberiségre a kínainak képzelt „élj érdekes időkben!”-átok, szinte külön iparággá fejlődött a megfejtés és előrejelzés. Hogy az elemzők és jósok közül kinek, mennyire lesz igaza azt most, hogy egy másik félreértelmezett kínai mondás is előkerüljön, még túl korai eldönteni. Van azonban legalább egy ember, akinek biztosan igaza volt, hiszen ő előre megmondta: Martin Gurri.
AZ EMBER, AKI ELŐRE SZÓLT

Martin Gurri több évtizedet töltött a CIA különböző fiókszervezeteiben elemzőként, többek közt médiával és internettel foglalkozva. 2014-ben gyakorlatilag szerzői kiadásban jelentette meg The Revolt of The Public and the Crisis of Authority in the New Millennium (A nyilvánosság lázadása és a tekintély válsága az új évezredben) című könyvét, amelyben kielemezte a közelmúlt történéseit és megírta, hogy szerinte mi következik ebből a jövőre nézve.

Ahhoz képest, hogy hány önjelölt próféta jelentet meg mindenféle visszhang nélkül maradó könyveket, Gurri műve tulajdonképpen szép kis sikereket ért el. Leginkább azért, mert közvetlenül a kiadása után kiderült, hogy nemcsak jól elemezte a helyzetet, hanem tényleg szinte prófétaként látta, hogy mit hoz a jövő. Csak egy példa a - ismétlem - 2014-ben megjelent könyvből:

„BIZONYTALAN IDŐKBEN OLYAN VILÁGRA KELL SZÁMÍTANUNK, AMI TELE VAN CSALÁSOKKAL ÉS CSALÓKKAL, AKIK MINDENFÉLE VARÁZSPIRULÁKAT ÁRULNAK, BOLDOGSÁGOT, SZERELMET, SZEXET, EGÉSZSÉGET ÉS JOBB KORMÁNYZÁST ÍGÉRVE. ARRA IS SZÁMÍTHATUNK, HOGY A LEGELEMIBB KIJELENTÉSEKET IS BOMBASZTIKUS MÓDON DEKLARÁLJÁK – TEKINTÉLY HIÁNYÁBAN MINDEN ÜZENETETET A LEHETŐ LEGHANGOSABBAN KELL KIÁLTANI, HÁTHA MEGHALLJA VALAKI. A FÜLSIKETÍTŐ ZAJ VALAMENNYI KOMMUNIKÁCIÓS CSATORNÁT MEG FOGJA FERTŐZNI, DE A POLITIKAI BESZÉDBEN LESZ A LEGINKÁBB BOMLASZTÓ. CSAK HOGY MEGRAGADJÁK A KÖZÖNSÉGÜKET, POLITIKUSOK ÉS HÍRMAGYARÁZÓK LESZNEK KÉNYTELENEK EGYRE HANGOSABBAN KIABÁLNI ÉS A VERSENYTÁRSAIKNÁL IS AGRESSZÍVABBAK LENNI.”

A könyvet a megjelenését követő néhány évben olyan sokan dicsérték, a szerző és művének ázsiója úgy emelkedett, hogy 2018 végén Gurri újra kiadta, igaz, ekkor már egy igazi könyvkiadó segítségével. Az eredeti mű kisebb ráncfelvarrások mellett kapott egy nagyon hosszú zárófejezetet is, amely a 2014 óta történt eseményeket is feldolgozza. És aminek elején Gurri határozottan, de cseppet sem túlzóan kijelenti: „Azt hiszem nagyjából jól azonosítottam a vihar okait, de alábecsültem, hogy milyen gyorsan közeledik.” Mint ahogy nem túloz a könyv előszava sem: „Martin Gurri látta, hogy mi következik.”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.