2019. február 4., hétfő

"ÉRTSÉK MEG A KUTATÓK, KI DIRIGÁL!" - AZ AKADÉMIAI DOLGOZÓK FÓRUMA SZERINT EZT ÜZENI A PALKOVICS-TERV

QUBIT
Szerző: VAJNA TAMÁS
2019.02.04.


Február 4-én hétfőn rendhagyó háttérbeszélgetést rendezett a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Humán Tudományok Kutató Házában a magát Akadémiai Dolgozók Fórumának (ADF) nevező tömörülés. Az MTA kutatóhálózatának mintegy 5 ezer dolgozójából jelenleg közel 3 ezer kutatót, tudományos és adminisztratív munkatársat képviselő „alulról szerveződő mozgalom” január 24-én szakszervezeti alapokon jött létre abból a célból, hogy kiálljon az MTA egysége és a tudomány autonómiája mellett. 

A fórum összehívását az indokolta, hogy a szakszervezetek januárban végre megkapták annak az előkészítő anyagnak a kivonatát, amelyet az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) állított össze, alátámasztandó az MTA finanszírozásának radikális átalakítását. Mint azt a Qubit is megírta, ennek lényege, hogy az MTA eddig szabadon elköltött állami forrásainak jó részét a kormány a jövőben saját hatáskörben, az ITM-en keresztül osztaná szét, miközben földarabolná az eddig egységes kutatóintézeti hálózatot, megszüntetve számos tudományos műhelyt is.

A hétfői háttérbeszélgetésen megjelentek ugyan a fórumhoz csatlakozó természet- és társadalomtudományi intézetek különböző beosztású dolgozói, de arra kérték a sajtó képviselőit, hogy ne egyenként idézzék az elhangzottakat, hanem az ADF véleményeként. Mi ehhez tartjuk magunkat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.