2019. február 4., hétfő

ORBÁN IDEOLÓGIAI KERESZTESHADJÁRATA

HUPPA
Szerző: huppa.hu
2019.02.04.


Ha az ember átlapoz egy középiskolás történelemkönyvet, kétsége sem maradhat afelől, hogy mit gondol a kormány a migránsokról – írta CNN a honlapján.

Példaként felhozta, hogy a „Multikulturalizmus” fejezet egy budapesti pályaudvar alatt táborozó menekülteket ábrázoló fotóval kezdődik, és közvetlenül mellette idézet olvasható Orbán Viktor, az erős ember miniszterelnök egyik beszédéből, amelyben arról szól, hogy

Mi, magyarok értéknek tekintjük, hogy Magyarország homogén ország”.

Az államilag jóváhagyott történelemkönyv része annak a keresztes hadjáratnak, amelyet a magyar kormány folytat az oktatási rendszer – és az ország – átalakítására, és amely erősen aggasztja mind a tanárokat, mind a tankönyvkiadókat. A tankönyvek a bírálók szerint csupán az egyik front a kormány számára: Orbán megszüntette azokat a főiskolai programokat is, amelyek nem illenek bele keresztény-nacionalista vonalába, és lényegében kiűzte az országból a CEU-t, az ország egyik legjobb egyetemét.

Közben az utcákon hetek óta tüntetések zajlanak, amelyek jelzik, hogy repedések keletkeznek a hatalmában.

Korábban a helyi önkormányzatok felügyelték az oktatási intézményeket, de az állam átvette a felelősséget, beleértve a tankönyvekkel való ellátást is – idézte a szerző Kovács Zoltán szóvivő CNN-nek tavaly év végén adott interjúját. Kovács azt mondta: átfogó oktatási reformról van szó, és a kormány „végül, az oktatási rendszer irányításáról és finanszírozásról folytatott közel húszévi vita után átvette a felelősséget, és ebben benne van a tankönyvekkel való ellátás is”. A tankönyveket az állami Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) fennhatósága alatt készülnek – idézte a cikk Repárszky Ildikó történelemtanárt, aki több tankönyvet is írt.

Repárszky elmondta: ma már nem egy szerző neve álla a könyveken, hanem állítólag egy szerkesztő bizottság kezeli a szerzők anyagait „teljesen szabadon, nyersanyagként”. Oktatók elmondták a CNN-nek Orbán keményvonalas politikája máris mély hatással van a gyerekekre. Idézte a cikk Miklósi Lászlót, a történelemtanárok szervezetének elnökét is. Ő mutatta meg a „Multikulturalizmus” fejezetet is, amelyet a cikk bevezetőjében idézett, és kifejtette: mindez nem mond semmit a migráció problémáinak való okairól, hanem arról szól, hogy mit gondol erről a jelen miniszterelnök, vagyis egyszerűen hétköznapi politika.

Orbán EU-val szemben ellenséges magatartása mutatkozik meg abban a rajzban is, amely Németországot kocaként mutatja, amelynek emlőin malacok képében több ország csüng, miközben kissé távolabb a Magyarországot ábrázoló malacka boldogan lakmározik a saját füvéből. „A népesség csökkenése és a migráció” című fejezetben azt írják: „Jelentősen nőtt azoknak a fiataloknak a száma, akik szerint Magyarországon a legjobb élni”, „A fiatalok 67 százaléka az országban képzeli el jövőjét” –
és mindez forrásmegjelölés nélkül...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.