2019. február 11., hétfő

EZT ÉRTE EL PALKOVICS: MENEKÜLNEK A TUDÓSOK MAGYARORSZÁGRÓL

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: GARAI MÁRTON, TECZÁR SZILÁRD
2019.02.11.


Az elnökség keddi döntésére várnak az MTA munkatársai, de sokan már most állást keresnek. Ha átmegy a Palkovics-terv, fontos kutatásoknak lehet vége.

„Szar a hangulat, milyen lenne?!” – foglalja össze röviden egy a Történettudományi Intézetben dolgozó forrásunk a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézeteiben dolgozók közérzetét. Hozzáteszi, már most sokan állást keresnek a munkatársak közül, annyira bizonytalanná vált a munkahelyük és a megélhetésük a kormány lépései miatt.

Az intézetben a legtöbben azt támogatják, hogy nem érdemes belemenni a Palkovics László által diktált feltételekbe, bojkottálni kell a január végén kiírt tématerületi pályázatot, mert a pályázás mindössze annyit biztosítana számukra, hogy „még egy évig életben maradunk”. „Ez egy behódolás, ami csupán idei-óráig rendezné a helyzetünket” – mondja a történész.

Aki tud, menekül

Az intézet munkatársai közül aki tud, megpróbál külföldre menni, de ez ezen a területen a legnehezebb. „Egy háromgyerekes balkanista kutató hová menjen, mit csináljon, ha megszűnik az állása?” – világít rá a helyzetre forrásunk. Szerinte jól működő szakmai műhelyek fognak széthullani, fontos kutatásoknak kell véget vetni, ha a minisztérium nem táncol vissza a tervétől. Egy péntek délutáni háttérbeszélgetésen egy másik kutató úgy fogalmazott: „ha átmegy a Palkovics-terv, akkor nem egyszerűen a magyar tudományos életet éri hatalmas kár, hanem precedens is keletkezik az Európai Unióban”, hogy ezt simán meg lehet csinálni.

Mint ismert, az MTA 10 kutatóközpontjának és 5 önálló intézetének 20,1 milliárdos állami támogatása a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztérium kezelésébe került. Palkovics nem akarja odaadni ezt a pénzt az MTA-nak, inkább pályázatot írt ki az összegre (plusz még némi egyetemi pénzre, összesen 27 milliárd forintra), a pályázaton azonban nem csak az MTA intézetei indulhatnak, hanem a felsőoktatási intézmények és az állami kutatóintézetek is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.