2019. február 25., hétfő

FOLYTON MAGYARÁZKODNOM KELL, HOGY NEM VAGYOK PROPAGANDISTA

ABCÚG BLOG
Szerző: MIZSUR ANDRÁS, NEUBEGER ESZTER
2019.02.21.


Jó fizetés és politikai elhivatottság – leginkább ez motiválja a kormánypárti médiában dolgozó fiatalokat. Legalábbis azokat, akik hisznek a Fidesz politikájában; számukra teljesen természetes, hogy az újságíró kiszolgálja a kormány érdekeit. A kevésbé elkötelezettek próbálják korrekten végezni a munkájukat, már amennyire a politikai elvárások ezt megengedik. Viszont nekik is meg kell küzdeniük azzal, hogy a másik oldal következetesen propagandistának nevezi a kormánypárti újságírókat, egy lapon említve őket a lejárató cikkek íróival. Négy fiatal újságíró mesélte el az Abcúgnak, hogyan néz ki belülről a fideszes média.

Eddig is sok mindent lehetett tudni a kormánypárti média működéséről: mennyi pénz áramlik állami hirdetések formájában a kormányközeli újságokhoz, hogyan irányítják központilag a propaganda anyagok előállítását, hogyan közvetíti a kormány üzeneteit a bulvársajtó.

Arról azonban kevés információnk van, hogy mi motiválja azokat a fiatalokat, akik a fideszes sajtóban dolgoznak. Cikkünkben négy újságíróval beszélgettünk, akik a kormánypárti médiában dolgoztak vagy dolgoznak jelenleg is. Arra voltunk kíváncsiak, hogyan tekintenek a saját munkájukra, illetve hogyan élik meg, hogy a kormánnyal szemben kritikus újságok rendszeresen propagandistaként hivatkoznak rájuk. (Kérésükre interjúalanyaink álnéven szerepelnek cikkünkben.)

- Petra konzervatív családból jött, régóta Fidesz-szimpatizáns, aktív tagja a Fidelitas egyik budapesti csoportjának. Az egyik kormánypárti online újságnál készített fiataloknak szóló anyagokat.
- Kata tanulmányai miatt kezdett el érdeklődni a politikai újságírás iránt, több éves szakmai gyakorlattal került az egyik kormánypárti újsághoz. Nem tartja magát propagandistának, igyekszik korrekten végezni a munkáját.
- Izabella számára egy egyetemi blogtól vezetett az út egy kormánypárti nyomtatott lap szerkesztőségébe. Elképzelhetetlennek tartja, hogy ne egy jobboldali újságnak írjon.
- Gabi a körülmények ellenére valódi újságírást szeretne művelni a propaganda-csatornává silányult munkahelyén. Kérdés, hogy meddig bírja a folyamatos politikai nyomást...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.