2019. február 22., péntek

KÖZELGŐ EP-VÁLASZTÁSOK - VAJON MI JÓT FORGATNAK FEJÜKBEN AZ OROSZ HACKEREK?

ÁTLÁTSZÓ / VAGESZBLOG
Szerző: VÁGVÖLGYI B. ANDRÁS
2019.02.22.


Hogy 2016-ban beavatkoztak a Brexit népszavazásba és az amerikai elnökválasztásba, az tudott. Hogy április 8-án tavaly Magyarországon mit csináltak este nyolc és tizenegy között, azt nem tudjuk. Hogy májusban az Európai Unió mind a 27 államában választás lesz, és ebben is van orosz érdek, azt is tudjuk. Mi az, amit nem tudunk?

Seattle-ben, a központban jelentette be a Microsoft, hogy észleléseik szerint az amerikai elnökválasztás idején, a Demokrata Párt konvenciójának környékén már megismert Fancy Bear nevű, szakértői vélemények szerint titkosszolgálati kötődésű orosz hackercsoport európai civilszervezeteket támadott meg a májusi választásra készülve. A támadás szakértők szerint szélesebb körű online attak melynek célja, hogy az orosz elnök, V.V. Putyin európai ellenfeleit lehetetlenítse el. Tom Burt, a Microsoft alelnöke blogposztjában arról ír, hogy több, mint 100 mailcímet megtámadtak. A Politico szerint a májusi lesz Európa leginkább hackelhető, és orosz szempontból hackelendő választása.

Mint ismeretes, az amerikai elnökválasztásba történt orosz beavatkozást vizsgáló Mueller-bizottság munkássága nyomán tavaly vádat emeltek 12 orosz ügynök ellen, akik a Clinton-kampányt hackelték. Utóbbit az oroszok tagadták, a 12 vádlottat nem adták ki. Ugyancsak a Fancy Bear orosz cyberbanditái álltak az amerikai republikánus agytrösztök elleni támadások mögött, mely intézetek Trump időközi választás előtti magatartását kritizálták, főként a tavaly nyári helsinki csúcson előadott performanszát Putyinnal.

A támadott republikánus személyiségek között volt a néhai John McCain szenátor, Mitt Romney volt elnökjelölt és még H.R. McMaster tábornok, akkori nemzetbiztonsági főtanácsadó is. A Microsoft közleménye szerint a fenyegetések felderítésén dolgozó MSTIC és a digitális bűnügyi csoportjuk, a DCU figyelt fel a gyanús mozgásokra. A most észlelten megtámadott civilszervezetek között volt a German Marshall Fund of the United States, az Aspen Institute, és a Külügyi Kapcsolatok Német Tanácsa.

Az eszköz: spear phishing (adathalászat), a Microsoft szerint ugyanis szeptember és december között 104 email-fiókot törtek fel az orosz hackerek a már ismert módszereikkel – vagyis kamu bejelentkezőoldalakra terelt felhasználóktól megszerzett hozzáférési kódokkal. Ez egy “folyamatban lévő támadás” része, ezért a Microsoft úgy döntött, hogy egyelőre 12 európai ország, akik megfelelő technológiával rendelkeznek az általuk fejlesztett AccountGuard használatához, üstöllést megkapják a programot.

Nyilvánvalóan az Unió magállamairól van szó, Magyarország nincs benne, és ha Microsoft lennénk, nem is adnánk, mert a magyar kormánytól nyilvánvalóan minden kiszivárog az oroszokhoz...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.