2019. február 22., péntek

POLITIKUSELLENŐRZŐ APPLIKÁCIÓ

KOLOZSVÁRI SZALONNA / VENDÉG
Szerző: HORN ANNA
2019.02.22.


Úgy tűnik, eltévedtem az időben. Valamiért azt képzeltem, hogy a XXI-ik században élünk.

Élvezem a műszaki csodákat – okos telefonok, e-book olvasók, 250 km/h sebességgel száguldó vonatok, a repülésről már nem is beszélve. Talán még a Marsra induló menetrend szerinti űrvalamire is válthatok jegyet egyszer. Na jó, majd az unokáim.

És a minap egy újabb fantasztikus találmányról olvastam. Nem akarom leírni a nevét – véletlenül sem szeretnék ingyen reklámot biztosítani ennek a borzalomnak.

Az egyik leggazdagabb arab országban a kormány támogatásával – vagy megrendelésére? – megalkottak egy okos telefon-alkalmazást, és ma ingyenesen letölthető sok helyről. Ez a “segédeszköz” arra hivatott, hogy üzenetet küldjön a férfi embernek, hogyha bármelyik, a fennhatósága alá tartozó hölgy – feleség, testvér, bárki – csinál valamit. Mondjuk, autót vezet. Vagy találkozója van valakivel. Vagy, ne adj’ Isten, a határon akar átkelni. Embere azonnal megtud mindent, és egy gombnyomással letilthatja az adott tevékenységet.

Rengeteg támadás érte ezt a fejlesztést, az emberi jogoktól kezdve olyan sok mindennel nem egyeztethető össze, hogy nincs elég tinta a felsoroláshoz. Az arab férfiak üdvözölték a találmányt, mondván, számos órát tudnak megtakarítani roppant elfoglaltságaik között ennek a használatával. Mindenkinek lelke rajta – aki használja, és aki engedi, hogy használni lehessen.

Nekem tetszik. Na, nem ez a verzió, de ha kicsit tovább lehetne fejleszteni, azt szívesen használnám. Például politikusok esetében. Ha nem tetszik, ahogy a képviselőm cselekszik, letiltanám. Ha olyan törvényre szavaz, amelyik tönkre teszi az életemet, a szavazógépet tiltanám le. Ha a nagyhatalmú vezetőim olyan országokba akarnak utazni hivatalból, ahová semmi értelme, de jó sokba kerül a mi adóforintjainkból, leállítanám egy sms-el a motort vagy hajtóművet. A nyaralásukba nem szólnék bele, ha saját pénzből finanszírozzák, csak akkor, ha az enyémből. De akkor is nyomnék egy stop-gombot, amikor teljesen felesleges beruházásokra, kampányokra, mindenféle baromságokra akarnák költeni a pénzünket...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.