2019. február 9., szombat

KÜLFÖLDRŐL HAZACSÁBÍTOTT FIATAL KUTATÓK KÉRIK ORBÁNT, ÁLLÍTSA LE AZ MTVA SZÉTVERÉSÉT

MÉRCE
Szerző: PAP SZILÁRD ISTVÁN
2019.02.08.


Felhívást intézett a Magyar Tudományos Akadémia Lendület-programjának 91 csoportvezetője Orbán Viktorhoz, amelyben azt kérik a kormányfőtől,

szólítsa fel miniszterét, hogy a magyar tudományosságot érintő alapvető átalakításokat a Magyar Tudományos Akadémia vezetésével együttműködésben folytassa. A jelenleg zajló, érdemi tárgyalások nélküli átalakítási folyamat és az általa keltett bizonytalanság hosszú távon éppen azt rombolja le, amire az innovációs potenciál épül.”

A Lendület névre hallgató programot 2009-ben indította útjára az MTA, azzal a céllal, hogy saját szakterületükön kiemelkedő eredményeket elért fiatal kutatókat vonzzon haza külföldről, és ösztönözzön itthon maradásra. Az elmúlt tíz évben mindösszesen 150 kutatócsoport alakult a program keretein belül.

A nyílt levélben a fiatal kutatók azt írják, a Palkovics László innovációs és technológiai miniszter által belengetett átalakítások, az MTA kutatóintézeti hálózatának feldarabolása és alapfinanszírozásuk elvonása a minisztériumi elemzésekkel és a Palkovics által emlegetett külföldi példákkal is ellentétes.

A tervezett forráselvonások alapvető nemzeti értékeket képviselő nagy múltú műhelyek megszűnését kockáztatják, különösen a humán és társadalomtudományok terén” – írják.

A fiatal kutatók úgy látják, hogy Magyarország innovációs potenciáljának növelésének kulcsa az alapkutatási támogatások szélesítésében és kiszámíthatóságában, valamint a tudományos intézményrendszer itthontartó erejében rejlik:

Minél többen maradnak itthon legtehetségesebb kutató honfitársaink közül, annál hatékonyabban szolgálja a magyar tudományos kutatás az innovációt. Az alapkutatás az a termékeny talaj, amelyből a magyar szabadalmak és start-up-ok szárba szökhetnek, és amelyben a hazai innováció mély és tartós gyökereket ereszthet, hiszen az alapkutatás termeli ki azt a szakembergárdát és azokat a felfedezéseket, amelyekre bármilyen fejlődés és innováció épülhet.”

Ezért azt kérik a miniszterelnöktől, függessze fel a mostani gyors és átgondolatlan átalakításokat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése