2019. február 17., vasárnap

MAGYAR NARANCS 2019 / 7. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE

MAGYAR NARANCS
Szerző: Magyar Narancs
2019.02.14.



Interjú: 
„Még nem az, de már intézik” - Koncz Zsuzsa előadóművész

Ötven éve jelent meg az első nagylemeze, de eszébe nem jutna, hogy március 9-én, a tizenkettedik Aréna-koncertjén ezt ünnepelje. Műsorának címe: Így volt szép…, ám szó sincs búcsúról, inkább afféle összegzése lesz ez sok évtizedes pályafutásának. Az is igaz viszont, hogy e pályafutás legpolitikusabb albumai már a 2010-es években készültek.

ÉLET + MÓD

chili&vanília: 
Édes rózsám

étel, hordó: 
Bártfai

A magyar nyelv nagyszótára: 
Az örökkévalóságnak készül

Hosszú az út az el-től az elzüllik-ig, a kettő között több mint 1100 oldal, 1771 szócikk, 9162 jelentésegység és 35 536 példamondat. Elkészült A magyar nyelv nagyszótárának hetedik kötete, mi pedig bepillantottunk a kulisszák mögé.

Civil akciók az egészségügyben
Túl a szégyenen

Egy jó szó, vécépapír, pár szék, szappan a mosdóban, beszélgetés egy haldoklóval. Apróságok, mégis sokszor nagy segítségnek bizonyulnak. Szerencsére vannak civilek, akik nem nézik tétlenül az egészségügy­ben uralkodó állapotokat.

VÉLEMÉNY

Hammer Ferenc
Nem a részvétel, a győzelem a fontos - Delegált diktatúra, polarizálódó társadalom és online nyilvánosság

A mai hazai közbeszéd egyik érdekessége, hogy eltűntek a tények ismertetésének és a közös ügyek megbeszélésének olyan óklasszikus formái, mint a normális híradó, a nemzeti hírügy­nökség vagy a Magyar Nemzeti Bank közleményei, kiolvadtak viszont a szocializmus nyilvánosságának őslényei: a politikai kabaré és a politikus színház, egyesek szeszélyes új szokásai telefonhasználatkor, a közéleti beszédtémák feltűnő kerülése nagyobb társaságban, ne adj’ isten suttogó üzemmód Orbán nevének kiejtésekor.

Várhegyi Éva: Ekotrip 
Paradicsomi állapotok

Az Audi-sztrájk felszínre hozta, hogy milyen galibát okozhat, ha adókímélés céljából egy cégcsoport másutt könyveli el a nyereségét, mint ahol valójában megtermeli.

A szerk.: A kockázat

Hétfőn az Országgyűlés sajtóirodája közleményben ismertette, hogy Demeter Márta (LMP) megbukott az újabb nemzetbiztonsági átvilágításán. Ezért Kövér László házelnök javaslatára és a vonatkozó törvény alapján „haladéktalanul meg kell szüntetni a képviselőnek az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságában betöltött alelnöki tisztségét és tagságát”.

A szerk.: Hogy adod darabját?

Meglehetős felindultságot keltett Orbán Viktor vasárnapi bejelentése a magyar sajtóban. Még a miniszterelnökkel alkalmanként kritikus orgánumok is egyre csak azt latolgatják, hogy melyik éri meg jobban a „nagycsaládosoknak”, a Dacia vagy a Lada, mert mindkettő úgyszólván az ölükbe hullik eztán, nem is kell hozzá egész 2 millió forint, hiszen a felét az állam állja.

POLITIKA

Interjú:  
„Végeredményben nem csinál semmit” 
Ivo Daalder külpolitikai szakértő, volt amerikai NATO-nagykövet Trump külpolitikájáról

Donald Trump a gesztusok embere, aki hangzatos ígéreteket tesz, de nem ér el valódi eredményeket – mondja az egykori NATO-nagykövet, akit megkérdeztünk Iránról, Észak-Koreáról és az amerikai–magyar kapcsolatokról is.
Németország és az atomhulladék-örökség
Csak ne az udvaromba!

A német nukleáris múlt két nagy botrányának a helyszínén jártunk. Mit hagy maga után egy ilyen esemény? Hogyan változik meg a hatására egy egész ország? És hogyan találják meg a németek azt, aminek a megtalálása lehetetlennek tűnik?

Különutas magyar külpolitika az EU-ban
Kerékkötők

Jó néhány ügyben látványosan akadályozza az EU egységes fellépését az Orbán-kormány. Partnereink idegesek, de az uniós külpolitika több sebből is vérzik.

Az akadémiai kutatóintézetek története
Béklyók és jogosítványok

A magyar akadémiai kutatóintézeti hálózat idén lesz 70 éves – ha megéri.
A hajdúsági TÖMB 2002 Kft. Békés megyei szárnyalása

A messziről jött közeli cég

Meghatározó szereplője a Békés megyei közbeszerzéseknek régi ismerősünk, a hajdúböszörményi TÖMB 2002 Kft. A viharsarki tendereknél hol a negyedik körben kerül elő, hol az összes vetélytársát kizárják, hol drágán dolgozik, hol teljesíthetetlennek tűnő feltételeket is teljesít.
A Szitakötő-projekt és csatolt részei
A NER-testvér szemmel tart

A személyes és vagyoni adatokon túl központi tárhelyre gyűjtik az egészségügyi állapotra és a szálláshelybérlésre vonatkozó információkat is. A Szitakötő-rendszer bevezetése után majdnem minden lépésünkről tudni fog az állam.

Interjú
„Szabadesésben vagyunk” 
Szűcs Zoltán Gábor politológus a rezsim természetéről és az MTA ügyéről

Újabb győzelme óta az Orbán-kormány sorra hozza a még hibrid rezsimekben is szokatlan lépéseket – mondja Szűcs Zoltán Gábor. Az MTA Politikatudományi Intézetének munkatársát az MTA-ügy lehetséges kimeneteleiről is kérdeztük.

KULTÚRA

mi a kotta? 
Mint csirke a levesben

Lemez
Baráth Emőke: Voglio cantar

Koncert
Manchester Camerata, Várdai, Vigh, TNG

Lemez
Sharon Van Etten: Remind Me Tomorrow

Lemez
White Lies: Five

Lemez
Húsz év után
Burzsoá Nyugdíjasok: Idősebbek is elkezdhetik

Némi túlzással Pécs a magyar rock fővárosa, különösen így volt ez a pop-rock szempontból is vegyes emlékezetű kilencvenes években.
Interjú
„Szentimentális olaszok vagyunk”
Maurizio De Angelis zeneszerző

Bátyjával, a három évvel idősebb Guidóval ők az olasz filmzene „sziámi ikrei”. Végigmuzsikálták a komédiák és spagettiwesternek fénykorát a Piedone-filmektől a Zorróig és a Sandokanig, de nemrég újra életet leheltek Oliver Onions nevű együttesükbe is.

tévéSmaci
Kutyák és lovak

Rádió
„Belső típusú”
Bánat és öröm a magyar éterben

Amióta írjuk ezeket a rádiókritikákat, számos lehetőségünk volt már csatornabúcsúztatókról beszámolni. Ilyen ez a mikrovilág ma Magyarországon, népszerűségtől és közhasznúságtól függetlenül el lehet bukni percek alatt, és ugyanígy fel is lehet húzni egy új csatornát, csak az univerzális tudás – megfelelő ajtón kell kopogtatni – szükséges hozzá.

Tánc
A Hodworks

rés a présen
„A fegyelemből nem tudok eleget profitálni”
Szász Dániel táncos, színész

Színház
Isten tudja
Székely Csaba: 10

Istent keressük Székely Csaba drámájában, ebben a tízparancsolattal magára hagyott világban. Ott ül valahol a nézőtéren? Vagy a hiányával van jelen? Saját képünkben: a szelfikamerába bámuló színészek kivetített arcában?

Földényi F. László
Döglött hal hasa holdfényben
Hajas Tiborról, a tibeti misztériumok kiállítása kapcsán

Hajas Tibor költőként kezdte a pályáját, de, mintegy érezve, hogy nem lesz sok ideje, éle­tét a legtágabban értelmezett művészetre tette fel.

Könyv
Róluk súgtak
Szentirmay László: Polvax – Egy politikai klub a Kádár- és az Orbán-korban

Jelenkorunk megértésében is sokat segítene, ha szorgos kutatói munka nyomán, sok-sok mozaikot összerakva sikerülne megírni a Kádár-kor minden részletre kiterjedő mikrohistóriáját – ebből a szempontból valamennyi adalék üdvözlendő!
Könyv
Az út örömei
Fazekas Gergely: J. S. Bach és a zenei forma két kultúrája

„Azzal azonban, úgy érzem, számot kell vetnem, hogy amikor a felszín mentén közelítem meg Bach zenéjét, vagyis egyszerűen csak hallgatom vagy játszom, mindaz, amit tudok róla, nincs – illetve talán pontosabb úgy fogalmazni: nincs feltétlenül – összefüggésben azzal az elementáris élménnyel, amit zongorázás vagy zenehallgatás közben érzek.
Könyv
Szétírás
Szöllősi Mátyás: Simon Péter

Nagy feladat elé állítja Szöllősi Mátyás első regénye az olvasót. Meg kell fejtenie, miről is akar szólni a mű. Mert szól ez a könyv sok mindenről, elsősorban egy krisztusi korba tévedt férfi számvetéséről, ám végül az egész nem áll össze sem üdv-, sem kárhozattörténetté.

BLOG

Film
Az a nap a tengerparton

Film
Ne érints meg!

Film
Kölcsönlakás

Interjú
„Így igaz, elvtárs!”
Jason Flemyng színész

Kedvenc brit jellemszínészünk 17. századi angol telepes az Újvilágban játszódó, de Magyarországon forgatott Jamestown című sorozatban. A Dob utcai bárokról, A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső kártyapartijáról és Jason Stathamről is beszélgettünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.