2019. február 27., szerda

NYUGDÍJBA KÉSZÜL? KÉPEZZEN TÖBBHAVI TARTALÉKOT! - TÍZEZER FORINTOT KAP, AKINEK ÜGYÉT KÉSVE BÍRÁLJÁK EL

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.02.27.



Többen jelezték, hogy bár az év elején nyugdíjba vonultak, még egyetlen forint járandóságot sem fizettek ki számukra. Az Azénpénzem.hu látott olyan határozatot, amiben döntést csak április közepére ígértek. Ha pedig ezt sem tudják tartani, akkor kap 10 ezer forintot a kérelmező. És ez nem vicc.

Januárban botrány tört ki, mert a nyugdíjak számlára folyósítása késett. Az időskori ellátás minden hónap 12-én kerül a nyugdíjasok számláira, kivéve, amikor az hétvégére esik, akkor a megelőző utolsó munkanapon kapják meg az összeget. Az idén januárban azonban 11-én reggel sokan hiába lesték a pénzt. Akkor kiderült: meglehetősen sokan vannak, akiknek már néhány nap késés is komoly fennakadásokat okozhat a családi költségvetésben.

Több olvasónk jelezte, hogy a nyugdíjfolyósítónál négy órát meghaladóan várakozott. Az Azénpénzem.hu is körülnézett a Fiumei úton és sajnos ezt teljesen reálisnak találtuk. Mindössze néhány ügyintéző foglalkozik ugyanis a beadványokkal, így hiába nincs tömeg, nagyon sokáig kell várakozni. Mindenképpen érdemes tehát igénybe venni az online időpontfoglalás lehetőségét.

A frissen nyugdíjba vonulókat azonban ilyenkor év elején sokkal kellemetlenebb meglepetés érheti. Az előírások szerint a nyugdíjazást megelőző naptári év előtt elért keresetet, jövedelmet az országos nettó átlagkereset egyes években bekövetkezett növekedését alapul véve kell a nyugdíjazást megelőző naptári év kereseti szintjéhez igazítani. Ezt nevezik valorizációnak (nem tévesztendő össze a fogyasztói árakat figyelembe vevő, ugyancsak így nevezett folyamattal). A szorzószámok összegét évente módosítják...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.