2019. február 11., hétfő

OMLADOZÓ HÁZBAN, EMBERFELETTI ERŐVEL KÜZD AZ ANYA, HOGY HALDOKLÓ GYERMEKE ÉLETÉT SZEBBÉ TEGYE

MAGYAR HANG ONLINE
Szerző: Magyar Hang
2019.02.11.



Pajti kutyát bezárták a kiskonyhába. Apró ugyan, de kemény házőrző, ezért csak Maszat jön a farkát billegtetve elém, de mire a kapuhoz ér a gazdája, Farkas Andrea, az eb már megy is vissza. Fontos dolga van: tegnap kölykei születtek. 

Ozorán vagyok, itt, egy hajdan módosok lakta, most leginkább romos parasztházban haldoklik Andrea fia, Benuka, vagyis Balázs Sándor Ferenc, aki agyvérzést kapott kéthetesen. Ezért a koponyájába söntöt tettek, ami elvezeti az agy túlnyomásából fakadó vizet. Rengeteg ember él sönttel, ezzel nem lenne semmi gond, csak hát az orvosok az egyik tehermentesítésnél rosszul szúrták meg az agyat, és a kisfiú kómába esett, majd egy műtét után éber kómába került.

Édesanyja foglalkozása ápolónő, de nem tud dolgozni, mert a fia mellett kell legyen a nap 24 órájában. A szakmai múlt nagyon jól jön, a kisfiúnak egyebek mellett szén-dioxid-retenciója van, ami azt jelenti, hogy szépen veszi ugyan a levegőt, de időnként nem tud rendesen kilélegezni, így vérének szén-dioxid-szintje a kritikus szint fölé emelkedhet. Ilyenkor jön a kézi pumpás lélegeztetés, ennek hiányában meghalna.

Benukát csövön keresztül eteti az anyja, a szonda közvetlenül a vékonybélbe megy, gép adagolja a vizet, valamint a táplálékot, ami speciális tápszer. A légzési problémák két évvel ezelőtt kezdődtek nála, azóta oldalra fordítani vagy felültetni nem lehet, mert akkor leáll a légzése. Sokat volt kórházban. Azután több mint egy éve az orvosok azt mondták, a kisfiút fölösleges kitenni bármilyen szenvedésnek, már nincs értelme. Neki az a legjobb, ha otthon van a családjával. Benuka áprilisban lesz 11 éves.

A csonka családnál (az apa fia kómába esése után lelépett) közel egy éve – még a Magyar Nemzet újságírójaként – jártam, akkor Pest egyik külső kerületében laktak, egy hosszú udvar végében, a házhoz tapasztott kis lakrészben. A szennyvízcsatorna borzasztó állapotban volt, a ház előtt rendszeresen felömlött a fekália. A fertőzésveszély miatt a védőnő is figyelmeztette az anyukát. Az asszonynak az ápolási segéllyel, családi pótlékkal, egyebekkel együtt egy hónapban 75 ezer forint bevétele van, mind a mai napig. Az albérlet 120 ezer plusz rezsi volt, a pénz a két nagyobbik gyereke támogatásával és kölcsönökből jött össze hónapról hónapra, már csak ezért is lépniük kellett, szó szerint...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.