2019. február 19., kedd

RADIKÁLIS KORMÁNYZATI LÉPÉSEKRE RADIKÁLIS VÁLASZOK KELLENEK

MÉRCE
Szerző: LEHOTAI ORSOLYA
2019.02.18.


Szja-mentesség négy gyerekért, családi autó, középosztályi fogyasztás a rasszista és szexista rendszerkonformitásért cserébe. Ez a régi-új üzenet, amire megint felkapjuk a fejünket, meg a világ is. Utóbbi ideig-óráig egy-egy felületes orbánozás erejéig, majd újabb sztori, újabb ámuldozás felé fordul.

Az ellenzék meg vagy ideológiátlanul matekozgat, vagy a morális aggodalmait ismételgetve diktátorozik a sajtóban, és „Európáért” sápítozik. Kétségtelenül kevésbé idő- és energiaigényes, mint alapjaiban felforgatni a rendszert és organikusan kitermelni azt a politikailag aktív és megalkuvásmentesen egalitárius többséget, ami valóban hitelesen és nem elitista módon képes újfajta, egyenlőbb és igazságosabb politikai kötéseket megalkotni. Ami tényleg ki akar lépni a hegemón vidékizésből és polgári virtuskodásból, amit a politikacsinálás egyetlen lehetséges módjának képzelnek.

Orbán kirekesztő rendszerét nem a jogi-intézményi kritikák és nem is az európai „integráció” és „felzárkózás” fetisizálása fogja megdönteni. Politikai megfontolásokból azon siránkozni a jelenlegi ellenzéki politikusoknak, hogy a fiatalok elhagyják az országot, téves kiindulópont. Több röghöz kötő tényezője van ma Magyarországon az emberek többségének, mint azt a jelenlegi ellenzék gondolja, a legtöbben egyáltalán nem mobilak. Elsősorban pont ez mutatja, hogy a jelenlegi Orbán-ellenes hangok nincsenek tisztában a társadalom nagy részének valóságával, korlátozott lehetőségeivel.

Azon poénkodni például, hogy mennyire béna az, hogy kétszer kéthetes külföldi tanfolyamra mehetnek a diákok, azt mutatja, hogy a politikai és társadalmi elit egyáltalán nincsen azzal tisztában, hogy sok gyereknek és a szüleiknek önmagában hatalmas lehetőség, hogy nyolc hétből kettőt nem otthon, a négy fal között unatkozva tölthetne el a gyerek a nyári szünetben.

Nyilván nem ennyi idő alatt fognak megtanulni angolul, de eegy ilyen élmény mentálisan és a rezsimhez való viszony szempontjából sokat számíthat azoknak, akik egy külföldi útról amúgy csak álmodni tudnának. Ezt azok nem tudhatják, akik nyaranta táborokba küldik a gyerekeiket, meg külföldre drága nyelvtanfolyamokra...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.