2019. február 10., vasárnap

SZAMÁRRAL RÓMA FELÉ

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2019.02.10.


Nem akármilyen kaland részesei lehetünk ma, hiszen sokféle úton és módon lehet eljutni Rómába, de szamár társaságában szerintem még kevesen próbálták. Ha már így alakult, látunk majd angyalokat is, majd belevetjük magunkat a mély vízbe csak (szabad)úszóknak.

Ahogyan a régóta hallgató, ám most szerencsére ismét új poszttal jelentkező Rolandante blog szerzője írja, voltaképpen egy posztmodern „evangélium reboot” történt vele. (És még az is kiderül, milyen nyelv a „parasztolasz”.)

„December végére már négy hónapos menetelés állt mögöttem, hogy végül Szent Péter sírja előtt köszönthessem a Fény születését (és most kivételesen nem a szódásszifonból szörpre eresztett italra gondolok).

Barcelonából stoppoltam Toulouse városába még szeptember elején. Összeszedtem a környékről Rocinantét és macskák rágta málháját, varázs lószállító hintón száz kilométerrel napkeletnek teleportáltattam magunkat, és hanyag, de kezelhető rendszert rittyentve szamár-ember párosunk köré, felvettem a Santiagóból indított, hónapokkal azelőtt félbe szakadt római zarándoklat fonalát. (...)

Így szeltük át Dél-Franciaországot.

Talián földön is állatok az urak: harmadik típusú találkozásokkal tarkított az út, ellentmondásos a közeg, de a dolce vita elvitathatatlan. Működik és tetszik.

Még jobb lenne, ha nem próbálnák agresszív, városi állatvédők esőkabátos csivaváikkal az ölükben elszakítani tőlem a jószágot, azt fröcsögvén derűs arcomba, hogyan kell szerintük szamarat tartani; de azért így sem rossz. (...)

Rocinante december 20-án még csak Viterbo belvárosának díszkövezetén simókázott végig vaspatkóival, amik az adott talajon korcsolyaként funkcionálnak. Becslésem szerint mintegy 0km/h sebességgel hasította a város karácsonyi vásárának légterét.

Le kell vetetni a patkóit, mielőtt Rómába érünk, mert – korabeli etruszk megfigyelés szerint – minél nagyobb a város, annál több a díszkőborítás. Addig ráadásul még hátravan vagy 85 kilométer, amit nem lenne rossz karácsonyig abszolválni. Van dolog. ...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.