2019. február 17., vasárnap

TANKKAL ŐRZI ORBÁN A NÉPPÁRTI HELYÉT

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: ashwood
2019.02.17.


...Teljes bizonyossággal kijelenthető: Orbán Viktor 2010-ben, de legkésőbb 2015-ben, a G-napon, kimaxolta mindazt, amit magyar belpolitikának szokás csúfolni. A határokon belül számára már nem terem babér – minthogy mindent bezsákolt. Nincs kihívás. A soron következő választásokat menetrendszerűen nyeri. Olyannyira érdektelen a számára mindez, hogy legalább öt éve egyetlen új ötletet sem vetett be a kampányban, maga sem kiemelkedően aktív, de a kétharmad stabilan megvan.

Ismerve személyiségét: kizárólag a harc, a kihívás élteti – vagyis jóideje jelentősen emelte politikai horizontját: Orbán Viktor az Uniós első embere akar lenni. Ahhoz pedig, hogy ezt a célt elérje, nem elegendő a szélsőjobb támogatása. (Különösen azért, mert hozzá hasonlóan Salvini is ácsingózik erre a posztra a szélről. Márpedig neki nem csupán demagóg, uszító szája van, de egy olasz gazdasága is, amelyet kész fegyverként használni Brüsszellel szemben.)

Orbánt a szélsőjobb – gyengesége és más aspiránsok okán – nem emelné pajzsra. Marad tehát az EPP.

Ahhoz azonban, hogy a Berlin központú politikai formáció ne vegye le a kezét a Fideszről és Magyarországról, ezer szállal kell kötődni a németekhez. Tízezerrel. Érdekelté kell őket tenni Magyarország sikerében – szól Orbán külpolitikai ars poeticája. Ha más ország esetében ez nem is sikerült, a németek esetében teljes a diadal. Amit természetesen nem adtak ingyen. Most épp 44, új Leopard harckocsi – és tucatnyi használt – árát fizeti az ország Orbán uniós karrierjéért.

El lehet gondolkodni azon, hogy Magyarországnak szüksége van-e ilyen jellegű haderőfejlesztésre. Amennyiben igen, azon is lehet mélázni, épp a Leopard a legmegfelelőbb választás-e. Hasonló technológiai és katonai erőt képvisel az amerikaiak ráncfelvart M-1 Abrams tankja, miként az izraeliek Merkavája. Tán még az orosz T-90-esen is el lehet mélázni. Ezek a harckocsik valóban közel azonos technológiai szintet jelentenek, így bármelyikük kiválasztása a primer döntésen túl, egyéb jelentést is hordoz.

A magyar harckocsi-képesség lényegében a nulláról történő, német alapokra történő felépítése dekádokban mérhető elköteleződést jelent Berlin mellett – erre pedig a német gazdaságnak is szüksége van. A tankok szervízelése, új alkatrészek legyártása, stb..., mind a németekhez köti még szorosabban Magyarországot. (Ha egyáltalán lehet ezen a viszonyon még csavarni. elvégre a német multik inkább költöznek a közeli végekre, mint a távoli Keletre. Elég az autóipari beruházásokra gondolni.)

Berlinnek ebben a helyzetben legalább akkora érdeke fűződik Magyarország EU-n belül tartásához, mint nekünk. Ez pedig kizárólag Orbán zsarolási potenciáljának növekedését szolgálja.

44 harckocsi vételára csekélységnek tűnik Orbán számára saját, politikai álmainak megvalósítása érdekében
.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.