2019. február 17., vasárnap

VÉGELÁTHATATLAN NYOMOZÁS A JÁTSZÓTÉRFEJLESZTÉSRE KAPOTT EU-S PÉNZEK ÜGYÉBEN

ÁTLÁTSZÓ / MUTYIMONDÓ
Szerző: RÁDI ANTÓNIA
2019.02.17. 



A gyanús cégek sorra megszűnnek, a NAV mégis öt éve tologatja az aktákat a tízéves mutyi nyomozásában: annak idején az OLAF szólt az ügyészségnek, hogy picit túlárazottak a vidéki játszótérfejlesztések. 1,4 milliárd az ablakban. A jó hír viszont, hogy a közmédia sem tehet meg bármit: igenis felelős az MTI-OS a közlemények tartalmáért, amennyiben veszi a fáradtságot, hogy szemezgetve közöljön – ezt mondta ki a napokban a Kúria a Magyar Helsinki Bizottság keresete alapján.


Egy évtizede nagy játszótérfejlesztések indultak számos településen európai uniós támogatásból összesen 1,4 milliárd forint értékben. Ám kiderült, hogy a kivitelezések a piaci árnál jóval drágábban történtek meg, ezért az EU visszakérte a pénzt az önkormányzatoktól. Az Európai Csalás Elleni Hivatal öt évvel ezelőtt a magyar ügyészséghez fordult, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pedig azóta nyomoz az ügyben. Közben két érintett cég már megszűnt.


Helyreigazítási perek indulhatnak az MTI Országos Sajtószolgálata ellen a Kúria döntése nyomán

A Magyar Helsinki Bizottság pert indított az MTI Országos Sajtószolgálata (MTI OS) ellen. Az MTI OS azt a gyakorlatot alakította ki, hogy számos, a kormánynak kellemetlen ügyről szóló közleményt azok tartalmára való hivatkozással nem tesz közzé, azonban elhárítja a felelősséget magától azon kormánypárti közlemények miatt, amelyeket viszont megoszt a nyilvánossággal. A Kúria kimondta: ha ténylegesen válogatnak a közlemények közzététele során, akkor vállalniuk kell a felelősséget a szűrőjükön átengedett szövegekért. Indulhatnak a helyreigazítási perek.

A héten emellett:
újabb példával támasztottuk alá, hogy valóban családbarát a rezsim: Tiborcz István bátyja vezérigazgató lett egy érdekes cégben,

nyertes pernek örültünk: igenis közszereplő a CBA-s Baldauf László, így ér közölni a fényképét,
magunk elé képzeltünk egy úszó szivattyútelepet, amivel hűtik majd a paksi atomerőművet, ha olyan alacsony lesz a Duna vízállása, mint tavaly volt,
regisztráltuk a heti Mészárost: 26 milliárdért építheti a cége az új Néprajzi Múzeumot,
írtunk a Mészáros-jelenség árnyoldaláról is: korrupcióellenes nyomozók vizsgálják az aranyáron mért érdi vasútszakaszt.
További cikkeink:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.