2019. február 11., hétfő

TIBORCZ BÁTYJA IS KIJÖTT A FÉNYRE: VEZÉRIGAZGATÓ LETT EGY ÉRDEKES CÉGBEN

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: Átlátszó
2019.02.11.


Régóta tartja magát a pletyka, hogy a hivatalos cégiratokban foglaltaknál jóval nagyobb befolyása van az informatikai piacon Tiborcz István bátyjának, Péternek. Mostanra „beért” a pletyka: a miniszterelnök vejének testvére immár papíron is vezérigazgató egy olyan, TransCon Húngaro nevű részvénytársaságban, amely az állami óriásmegbízásokból élő Symmetria–Syncope-csoport testvérvállalata.

Kicsoda Tiborcz Péter? Az öccséről, Istvánról már mindent tudhat a nagyérdemű. Péter azonban eddig homályban tartotta magát: a legutolsó hír az volt róla, hogy az általa ügyvezetett, de István birtokában lévő HCS Experts Kft. végelszámolás alatt áll. Erről a cégről a Népszava írta meg tavaly, hogy neve felfedezhető a 24.hu által megszellőztetett Microsoft-botrányban. Tiborcz István 2015-ben jelent meg tulajdonosként az egyik Microsoft-viszonteladónak rendszeresen beszámlázó HCS Expertsben, s a társaság ebben az évben váratlanul megtáltosodott, a kormányfő veje 389,8 millió forintot tudott osztalékként kivenni belőle.

Tiborcz Péter közvetlenül a HCS Experts-ügyvezetés előtt a NAV informatikai fejlesztési főosztályának vezetőjeként szolgálta a hazát és a családot. Korábban energetikai tanácsadóként foglalkoztatták a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban, ezt megelőzően, a 2006–2010-es ciklusban pedig a Fejér Megyei Közgyűlés fideszes alelnöke volt (ebből az időszakból egy fényképet is megőrzött róla az internet).

Ezek tehát a hivatalos nyomok Tiborcz Péterről. A pletykák szerint azonban évek óta kulcsszereplő a hazai informatikai piacon – és a Heti Válasz 2016-ban az azóta beszántott Magyar Nemzeti Kereskedőház világméretű partnerhálózatával kapcsolatban is szóba hozta a nevét. A hetilap azt írta: a Tiborcz-család egy Syncope-Project nevű kft. képében van jelen a külgazdasági tárca által dotált bizniszben.

Az amerikai és mexikói képviseleti irodákkal „berobbanó” vállalkozás főtulajdonosa a huszonéves Bertha Péter, aki még 18 évesen szerezte első üzleti-tulajdonosi élményét – „véletlenül” egy olyan társaságban (PBE Energiamenedzsment Kft.), amely később a kormányfő vejének befolyása alá került.

A cégbírósági adatok összeolvasásából az is kiderült, hogy Bertha nagyanyjának lánykori neve Tiborcz, a férfi tehát a miniszterelnök vejének rokona...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése