2019. február 22., péntek

ÚJ TÖRVÉNY JÖHET, REPÜLHET, AKI A MUNKAHELYI GÉPÉN FACEBOOKOZIK, LETÖLTÖGET, FILMET NÉZ

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: BALLA GYÖRGYI
2019.02.22.


A munkahelyi számítógépet a dolgozó csak munkára használhatja - mondja ki egy új jogszabály, amely a céges számítógépek és telefonok használatáról szól, és az uniós adatvédelmi rendhez, a GDPR-hoz kötődik. Összeszedtük a törvénycsomag főbb megállapításait.

Tilos lesz a munkahelyi számítógépeken magánügyeket intézni – erről is rendelkezik az a salátatörvény-tervezet, amelyet Trócsányi László igazságügyi miniszter jegyez, és amely már az Országgyűlés előtt van. A csomag nyolcvannál is több jogszabályt, köztük sarkalatos törvényeket is módosít az európai uniós adatvédelmi rend, a GDPR szellemiségének megfelelően. A munkahelyi számítógépekre vonatkozó szabályozás az új Munka törvénykönyvébe kerül majd bele.

Ami a céges számítógépek használatát illeti, a szabályozás eddig úgy szólt, hogy
- ha nem tiltotta senki, a munkavállaló szabadon használhatta a cégtől kapott számítástechnikai eszközöket,
- a munkáltató korábban is ellenőrizhette a munkavállalót bizonyos keretek között.

Ezentúl, hacsak másként nem állapodnak meg erről a felek, akkor
- a forgalom és a gép is ellenőrizhető,
- a munkavállaló felelőssége, hogy a magáncélú felhasználás esetén milyen adatokat ad meg, rögzít a gépén.

A törvénytervezet kimondja: „a munkavállaló a rendelkezésére bocsátott számítástechnikai eszközt kizárólag a munkaviszony teljesítése érdekében használhatja”. Magyarul a munkavállaló munkaidőben dolgozzon, ne pedig facebookozzon.

Nem ördögtől való ez a szabályozás

– mondta a hvg.hu-nak Ormós Zoltán internetjogász, akinek praxisában előfordult, hogy egy munkavállaló a teljes munkaidejében a Facebookon csetelt, míg egy másik 4 órát pókerezett egyhuzamban. A szakértő szerint ilyen esetekben joggal kérdezi a munkáltató, hogy mit dolgozott aznap a beosztottja, és mennyire volt hatékony. Az, hogy szükség van a szabályozásra, szerinte egyértelmű, a lényeg azonban – ahogyan mondani szokták – a részletekben rejlik.

Ezért 13+1 pontban szedtük össze, mire kell számítani, ha életbe lép az új törvény:...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.