2019. február 22., péntek

DŐLNEK A DOMINÓK: SORRA BUKNAK EL A NAGYOK EURÓPA LEGNAGYOBB PÉNZMOSÁSI BOTRÁNYÁBAN

PORTFOLIO
Szerző: HUSZÁK DÁNIEL
2019.02.22. 


Egyre több bankot ránt magával Európa történelmének valaha volt legnagyobb pénzmosási botránya: most épp a Swedbank került a célkeresztbe. A befektetők 20%-kal verték lejjebb a bank papírjainak árfolyamát szűk két nap alatt, előtte elintézték a potenciális érintett, a Nordea és a főkolompos Danske Bank papírjait is. Közel kilenc éven át működött pénzmosodaként a korábban Európa legmegbízhatóbb bankjaként is emlegetett Danske Bank észt fióktelepe, 200 milliárd eurónyi gyanús pénzt mostak tisztára gyanús hátterű kiraktatcégeinek és ki tudja, még hány pénzügyi intézmény segített nekik a séma üzemeltetésében. A mostani botrány csak a jéghegy csúcsa a dán bank besúgóvá vált felsővezetője szerint. Megnéztük, mit kell eddig tudni Európa legnagyobb pénzmosási botrányáról, amelynek messze még a vége.

Így zajlott Európa legnagyobb pénzmosási botránya


A Danske Bankot sokáig Európa egyik legmegbízhatóbb és legkiszámíthatóbb pénzintézetének tartották, tavaly azonban hivatalosan is elismerte a cég vezetése, hogy észt fióktelepén mintegy 200 milliárd eurónyi, pénzmosás-gyanús külföldi tőke folyt át 2007 és 2015 között. A gyanú szerint ellenőrizhetetlen brit, ciprusi és új-zélandi bejegyzésű kirakatcégeken keresztül mostak pénzt orosz, azeri és ukrán üzletemberek, politikusok és titkosszolgálatok.

A pénzmosoda úgy hízhatott ekkorára, hogy:

- Az észt fióktelep más balti érdekeltségekkel nem ugyanazon az IT-platformon működött, mint a koppenhágai csoport többi része, így a pénzmosási ellenőrzőrendszerük is különbözött.
- A Danske-csoportnak egészen 2014-ig nem volt pénzmosás-kiszűrésért felelős vezetője, hiába várta ezt el a dán törvény.
- Miután a menedzsment értesült a visszaélésekről, a szőnyeg alá söpörték a problémát, hiszen számottevő bevételt hozott a dán pénzintézetnek a pénzmosoda...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.