2019. február 14., csütörtök

ÜZENT ORBÁNNAK A HOLLAND KORMÁNYFŐ MEG A PÉNZÜGYMINISZTER IS - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2019.02.14.


- A magyar rendszer a nacionalista populizmus állatorvosi lova - mondja Jan-Werner Müller 

- Orbán Viktor biztosan nem mérte fel, milyen hatást vált ki a családtámogatási csomag Nyugaton, ahol a nők nem beszélő szerszámnak számítanak, közben Kovács Zoltán folyamatosan bizonyítja, hogy bizony, mindig lehet mélyebbre süllyedni

- A magyar kormány nagyjából azt az alternatívát kínálja az MTA-nak, hogy az vagy öngyilkos lesz, vagy saját kezével vet véget az életének

NZZ

A holland kormányfő nem tart attól, hogy az Európa-ellenes erők bármit is blokkolni tudnak az EU-ban a májusi választások után, mert a földrészen a lakosság túlnyomó része támogatja az EU-t. Rutte azonban arra is figyelmeztetett, hogy az unió nem csupán egységes piacot jelent, hanem értékközösség is, ezért fontos, hogy felszólítsa a jogállam betartására az olyan tagokat, mint Magyarország, Lengyelország és Románia. A politikus úgy gondolja, hogy a szervezetnek a jövőben egy pár alapfeladatra kell összpontosítania, ideértve a Valutauniót, valamint a szabályok követését. Mert ragaszkodnia kell ahhoz, ami jóléthez segítette a kontinenst, tehát a szabad kereskedelemhez, a belső piachoz, a demokráciához és az emberi jogokhoz, mert egyre több ország van, amely nulla összegű játszmának tekinti a nemzetközi politikát.

A miniszterelnök úgy látja, hogy Európának ebben a helyzetben mindenekelőtt össze kell tartania, ragaszkodnia kell a szabályokon alapuló világrendhez. Így Trump ellenében is, bár az ő esetében elég a mormogásból, együtt kell működni vele. Az EU nem fogatlan oroszlán, vannak eszközök a kezében, a piaci ereje pl. egyedülálló. Ezért használni kell nem csupán az elveket, hanem a hatalmat is, hogy megvédjék az integráció fő érdekeit. Idetartoznak a szankciók is, bár azok bevetéséhez még mindig egyhangú határozat szükséges. Ám meg kell fontolni, hogy nem volna-e jó áttérni a minősített többség elvére, ha egyértelmű helyzetekről van szó, hangsúlyozta Rutte.

Politico

A holland pénzügyminiszter alig leplezett figyelmeztetést küldött Magyarországnak, Lengyelországnak, Romániának és a barátaiknak, amikor kifejtette, hogy kérdéses, mennyire hatékonyan használják fel az EU felzárkóztatási alapjait. Mert amikor az adófizetők pénzét költik ilyen célokra, mondta Hoekstra, akkor éppen az ő érdekükben biztosnak kell lenni afelől, hogy ez tisztességesen történik, már ami a jogállamot, vagy az olyan területeket illeti, mint a migráció. De az is idetartozik, hogy érdemleges célokra fordítsák ezeket az alapokat. A kijelentés azért különösen érdekes, mert éppen most nehéz időszak várható az unió következő, hosszú távú költségvetési tervezetének előkészítésében, márpedig a holland miniszter szerint túlságosan is gyakran legalábbis megkérdőjelezhető a kohézió hozzáadott értéke.

Közben Kovács Zoltán úgy reagált a portál tegnapi cikkére, hogy nem légből kapott összeesküvés elmélet, amit Orbán mondott, tehát hogy Soros választotta ki Timmermanst a szociáldemokraták bizottsági elnökjelöltjeként. A twitter-üzenet hangsúlyozza, hogy a kormányfő támogatja az erős nemzetállamokra épülő erős EU-t, amelynek tiszteletben kell tartania az alapszerződéseket. A portál kommentárja: ezt biztos jó tudni.

Süddeutsche Zeitung

Az Egyesült Államok az ’oszd meg és uralkodj”-elv alapján igyekszik éket verni Európa két fele közé, a baj csak az, hogy az EU ezt megkönnyíti számára. Pompeo mostani útja pl. kifejezetten megosztó. Három témakört nyomat: a Nato-hozzájárulásokat, az Északi Áramlatot és az Irán elleni szankciókat. Kihasználja, hogy Lengyelország és Magyarország ellenséges az EU-val szemben, de azt is, hogy súrlódások vannak a két állam és Németország között. Ez azonban történelmietlen, főleg egy amerikai külügyminiszter részéről. Ám besegít neki, hogy Berlin és más kormányok nem oldják meg az ellentéteiket saját maguk. A Balti-tengeren át húzódó gázvezeték ügyében ugyan végül sikerült kompromisszumra jutni, ám a terv károkat okozott Közép-Európában. Hogy a térség államai hajlamosak hallgatni a washingtoni, sőt pekingi szirénhangokra, az arra utal, hogy nem kötődnek kellőképpen az unióhoz. Ez ellen csak a német vezetés és Brüsszel képes érdemben tenni. ..

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.