2019. február 7., csütörtök

VAJON MI LESZ AZ ÁRA A SZTRÁJKOLÓ AUDISOK NAGY SIKERÉNEK?

168 ÓRA ONLINE
Szerző: HAJBA FERENC
2019.02.07.


Egyértelmű nyertese lett az egyhetes munkabeszüntetésnek az Audi független szakszervezete. Legalábbis rövid távon. A munkavállalók számára eredményes akció ugyanis felvet néhány olyan kérdést, amely hosszú távon akár negatívan is befolyásolhatja a győri munkások helyzetét.

Rengeteg lelkes illúzió kelt szárnyra az Audi független szakszervezetének kétségtelenül sikeres sztrájkja után. Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke például azt mondta az ATV Egyenes beszéd című műsorában, hogy az Audi munkavállalóinak eredménye – amely „hitet és reményt adott” – azt mutatja: „bőséggel van lehetőség arra, hogy ha összefognak a munkavállalók, akkor lehet a béreket emelni”. A győri sikerbe persze sok mindent bele lehet látni. Olvastam olyan blogbejegyzést is, amely szerint „a világnak a győrieket támogató proletárjai a szemünk előtt egyesültek”.

A nagy lelkesedésben – nem ünneprontó szándékkal – azért néhány lehetséges következménybe érdemes belegondolni. Előtte azonban nézzük meg, valóban egyedül vitte-e végig a harcot az Audi független szakszervezete, hacsak nem számítjuk a „támogató proletárok” nehezen követhető és értelmezhető egyesülését.

Először is: a sikert profi háttértanácsadók és egy nemzetközi szervezet segítségével érték el. A megállapodás után hirtelen felbukkant a magyar sajtóban a legnagyobb németországi ágazati szakszervezet, az IG Metall egyik vezetője, több lapnak is interjút adott, ezekben nem tagadta, hogy támogatóként, tanácsadóként az Audi független szakszervezete mögött álltak. Olyannyira, hogy a magyar vasasszakszervezettel közösen Győrött és Kecskeméten – utóbbiban nyilván a Mercedes miatt – irodát is nyitottak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.