2019. március 14., csütörtök

A FIDESZ FRAKCIÓ FELE IS AGGÓDIK AMIATT, HOGY AZ EU-BAN BIZONYOS PÁRTOK ÉS KORMÁNYOK VESZÉLYES KAPCSOLATOKAT ÁPOLNAK AZ OROSZ VEZETÉSSEL

444.HU
Szerző: CZINKÓCZI SÁNDOR
2019.03.14.


Kedden az Európai Parlament 12 fideszes képviselője közül 6-an is megszavazták azt a kemény hangú állásfoglalást, ami szerint Oroszország már nem tekinthető stratégiai partnernek, és az Európai Uniónak készen kell állnia újabb szankciók bevezetésére.

Az elfogadott dokumentum nagyon hosszan sorolja azokat az ügyeket, amikor Oroszország a nemzetközi békét veszélyezteti vagy elnyomja a demokratikus folyamatokat. A Külügyi Bizottság eredeti javaslatán alig finomítottak, de a kevés módosítás között szerepelt az is, ami szűk többséggel (304/315)

törölte az oroszok magyarországi nyomulásáról szóló részt. 

A bizottsági javaslat egy pontja úgy szólt volna, hogy „az Európai Parlament komolyan aggódik az orosz kormány és az uniós – például a magyar – szélsőjobboldali és populista nacionalista pártok és kormányok közötti kapcsolatok miatt, amelyek veszélyt jelentenek az EU-Szerződés 2. cikkében foglalt és az Európai Unió Alapjogi Chartájában tükröződő alapvető uniós értékekre nézve, ideértve a demokrácia, az egyenlőség, a jogállamiság és az emberi jogok tiszteletben tartását is”.

Ebből az Európai Parlament végül kihúzta a „– például a magyar –” megjegyzést, ami azt hangsúlyozta volna, hogy Magyarországra a legjellemzőbbek az uniós alapértékeket veszélyeztető kapcsolatok. (A külön magyar említést támogató 304 képviselő közül csak 22 volt néppárti).

Ez a szöveg már csak általában ítéli el azokat az uniós pártokat és kormányokat, amik túl szorosra fűzik a kapcsolatukat az orosz vezetéssel. Ebben a formában már a Fidesz jelenlévő képviselői is el tudták ítélni Oroszországot, legalábbis Bocskor Andrea, Deli Andor, Erdős Norbert, Hölvényi György, Kósa Ádám és Tőkés László megszavazták.

Végül az Európai Parlament plenáris ülése 402:163 arányban szavazta meg az állásfoglalást, ami kimondja, hogy a sorozatos jogsértések miatt Oroszország többé nem tekinthető stratégiai partnernek.

A dokumentum részletesen felsorolja, hogy 2015 óta pontosan milyen ügyek okoztak feszültséget az EU és Oroszország között: ...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.