2019. március 3., vasárnap

A GYŰLÖLET PERMANENCIÁJA: ORBÁN MEGHÁTRÁLT JUNCKER ÜGYÉBEN, DE MOST TIMMERMANST VESZI CÉLBA - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2019.03.03.


- Orbán is érzi, hogy túllőtt a célon, ezért hamarosan személyesen igyekszik leszerelni a CDU elnökének aggályait 

- Weber azt üzente a magyar kormányfőnek, hogy most már aztán tényleg elég!

- Le Monde: amikor Közép-Európa belesüpped a korrupcióba, fontos volna, hogy az Európai Ügyészség első elnöke a román Codruta Kövesi legyen, mert a kinevezés állásfoglalás volna a jogállam mellett

Die Welt

A magyar kormányfő nem szeretné, ha a Fideszt eltávolítanák a Néppártból, viszont jelezte, hogy Juncker lekerül a kifogásolt plakátokról és helyette Soros György társaságában Timmermans lesz az új célpont. Orbán Viktor az szociáldemokraták bizottsági elnökjelöltjét Soros szövetségesének nevezte. A lapnak adott interjúban Lenint idézve azt mondta, hogy jobboldali bírálói a baloldal hasznos, naiv idiótái. Hiszen azt hiszik, hogy szellemi harcot folytatnak, ám valójában mások, az ellenfél hatalmi érdekeit szolgálják. Utóbbi szeretné megosztani a kereszténydemokratákat. Szerinte az ellene irányuló támadások is balról jönnek, és nem is Magyarországot, hanem az EPP-t igyekeznek meggyengíteni. Úgy vélte, hogy itt egyfajta szalámi taktikáról van szó, ennek megfelelően ha a magyar pártot eltakarították az útból, akkor az olaszoknak, majd az osztrákoknak mennek neki.

A lap itt megjegyzi, hogy a pártcsaládot azért fenyegeti törés, mert az Orbán-kabinet plakáthadjáratot indított Juncker ellen, mégpedig a bírálók szerint antiszemita utalásokkal. Úgy hogy immár Manfred Weber sem tartja elképzelhetetlennek a Fidesz kizárását. A miniszterelnök ezzel szemben úgy véli, hogy jó párbeszéd folyik a CDU-val. Két megbízottja a múlt héten arról állapodott meg Berlinben, hogy Orbán ebben a hónapban találkozik Kramp-Karrenbauer pártelnökkel. Arra ugyanakkor nem reagált, hogy a pártcsalád frakcióvezetője szerint bocsánatot kellene kérnie Junckertől, viszont azt már Kovács Zoltántól tudni, hogy a politikus elleni kampány véget ér a hónap közepén.

A politikus elismerte, hogy vannak feszültségek Budapest és Berlin között, és hogy ezért részben őt terheli a felelősség. Ám szerinte csupán a migráció állt a két ország közé, 2015-ig semmiféle gond nem volt az együttműködésben, de Magyarország ragaszkodik a nemzeti önvédelem jogához. Szerinte az emberáradat ki fog újulni. Viszont elismerte: a bevándorlás ügyében áthidalhatatlanok az ellentétek, de ettől még együtt lehet élni velük. Azonban felvetette, hogy a kérdéssel nem a Bizottságnak, hanem egy új testületnek kellene foglalkoznia a schengeni tagállamok belügyminisztereinek bevonásával.

Frankfurter Rundschau

A lap azt írja az Orbán-interjú kapcsán, hogy a politikus fennhatósága alatt Magyarország csakis a szüntelen kampányolást ismeri. Ebben visszatérően Soros György az amerikai milliárdosnak és a emberbarátnak jut a fő gonosz szerepe, de most a másodhegedűs posztján Timmermans váltja Junckert. Ő is rajta van a kormányfő brüsszeli gyűlöletlistáján. A mostani plakátok másfél hete lógnak országszerte, de idáig nem lehetett tudni hivatalosan, hogy az akció csupán március 15-ig tart. A dátum azután bukkant fel, hogy a német kereszténydemokraták új vezére Berlinben nem hivatalosan fogadta Gulyás Gergelyt és Balog Zoltánt. Mint emlékezetes, a kampány felháborodást váltott ki az Európai Néppártban. Most már mintegy 10 tagpárt követeli, hogy a Fideszt távolítják el a pártcsaládból.

Spiegel

Európai választási kampányt én határozom meg és nem Orbán Viktor. Ezt Manfred Weber mondta a lapnak. A politikus, aki a kereszténydemokraták képviseletében szeretne Juncker örökébe lépni, nem szeretné, ha a jobboldali populisták kisajátítanák a haza fogalmát, és így ők mondják meg, ki tartozik egy nemzethez. Weber mégis ugyanannak a frakciónak a tagja, mint a Fidesz. Mint kifejtette, az olyan jobbos bajkeverők, mint Le Pen és Salvini szemében ellentétben áll az európaiság és a nemzeti hovatartozás. A magyar kormányfőnek pedig azt üzente, hogy ami sok, az sok. Orbán a stílus vagy akár a demokratikus rend alapkérdéseit illetően átfedést mutat a Ligával vagy a PiS-szel. És nem lehet csak olyan egyszerűen napirendre térni a plakátakció fölött. Ily módon nagyon gyorsan konkrét akciók következnek. A frakcióvezető ugyanakkor nem válaszolt egyértelműen arra a kérdésre, hogy támogatja-e a Fidesz kizárását. Csupán annyit árult el, hogy javaslatokat terjeszt elő az ügyben, miként járjanak el Orbánnal a Néppárt részéről.

Úgy értékelte, hogy a magyar vezető kiinduló pozíciója gyenge, mert a félelemkeltésre épít, és nem a saját kezdeményezései mellett folytat pozitív hadjáratot. Weber szerint a múlt szeptemberi EP-szavazáskor a konzervatív pártcsalád nagyon is egyértelműen kinyilvánította, mit gondol a magyar rendszerről, pl. a korrupciós vádak kapcsán. Az EPP egyszerűen besokallt, mert most már elég. Meg kell védeni a közös értékeket, Magyarországon kívül a lengyeleknél, románoknál, valamint Máltán is. Ehhez azonban hiányoznak a megfelelő eszközök, épp ezért Weber még az európai választás előtt tervezet tesz közzé. Egy testület szakmai és a politikai szempontból független módon értékelné, hol vannak gondok a jogállammal. És az ilyen kormányokat azután az Európai Bíróság elé idéznék. De a szankciók közé tartozna a brüsszeli támogatások megvonása is.

A Soros-Juncker-poszterről szólva a politikus egyetért azzal, hogy annak antiszemita felhangjai vannak, de a jelenség tetten érhető Európa sok más részén is. A zsidóellenesség erősen fokozódik a jobboldalon, de van baloldali antiszemitizmus is. Ugyanakkor kétségtelenül táplálja a muzulmán bevándorlás is.

Webert erősen aggasztja, hogy feljönnek Strasbourgban a jobb- és baloldali populisták. Ám a Brexit tanúsítja, hogy mi történik, ha követik a demagógok egyszerű válaszait. Nem szabad megengedni, hogy a brit tragédia az EU többi részét is megfertőzze és lovat adjon a populisták alá. Hozzátette, hogy a májusi választáson az is eldől, néppárt marad-e a CDU és a CSU, amit az eredmény mutat majd meg...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.