2019. március 21., csütörtök

A MOL, A MET, AZ OTP ÉS A TAKARÉKBANK IS ÜZLETELT MÁR AZ OROSZ NEMZETKÖZI BEFEKTETÉSI BANKKAL

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: KŐMŰVES ANITA
2019.03.21.


Azt sejtjük, miért lesz jó Vlagyimir Putyinnak az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Bankot Magyarországra költöztetni, de vajon miért jó ez hazánknak? Ahhoz nem elég a bank pénze, hogy az ország gazdaságát fellendítse, de biztosan lesznek olyanok, aki jól járnak vele. Hogy utóbbit világosabban lássuk, megnéztük, kik üzleteltek eddig az NBB-vel. Nem lepődtünk meg: számos, a kormánnyal közeli kapcsolatot ápoló céget és nevet találtunk: felbukkan a MOL, a MET, a Takarékbank, az OTP, az Eximbank de még a kínai állam is.

Februárban számolt be arról az Index, hogy a székhelyét Budapestre költöztető orosz Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) elképesztő kedvezményeket kap a magyar kormánytól. A számviteli szabályoknak nem kell megfelelniük, a magyar hatóságok semmilyen ellenőrzést nem végezhetnek a bank működésében, sőt, a bank területére sem léphetnek. A bank vezetői és járművei diplomáciai mentességet kapnak, és az NBB munkatársai, az ő családtagjaik és vendégeik belépését az országba kérdés nélkül biztosítani kell.

A bank Magyarországra települése épp ezért itthon és külföldön is azonnal nagy vihart kavart. Kiderült, hogy a bank vezetőjének, Nyikolaj Koszovnak a szülei a Szovjetuniónak kémkedtek. Koszov apja Budapesten is szolgált magas beosztásban, és a Népszava szerint a kém-házaspár a KGB „legendás” párosa volt. Ungváry Krisztián történész az Indexnek adott interjújában egyenesen úgy fogalmazott: az NBB-t beengedni Magyarországra „nettó hazaárulás” és a bank „vezetőinek nagy része alighanem fedett hírszerző.”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.