2019. március 25., hétfő

AGGÓDIK AZ MNB, TÖBBSZÖRÖSÉBE KERÜLHET A BANKOLÁS - MÁRA ELSZÁLLT A NAGY FELÜGYELETI SZIGOR

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.03.25.


A jelenlegi akár 5,5-szeresét is kifizethetik majd a sok átutalást indító banki ügyfelek – derül ki a jegybank honlapján megjelent cikkből. A parlament előtt levő egyik jogszabály nagyot változtathat a helyzeten, de jelen állás szerint csak akkor, ha a bankok is úgy akarják.

A magyar lakossági ügyfelek jövedelemarányos pénzforgalmi költsége európai összehasonlításban a tranzakciós illetéket kiszűrve is kimagasló – állapították meg korábban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján megjelent tanulmányban. A problémát a szakemberek egy cikksorozat keretében is körbejárták. A legfrissebben megjelent írásban (ez itt található) a szerzők azon aggódnak, hogy ha maradnak a jelenlegi árazási viszonyok, akkor az azonnali átutalás miatt élénkülő utalási forgalom a mostani többszörösére növelheti az ügyfelek banki költségeit.

Az átlagos jövedelműek és a tehetősebbek díjterhelése is – számoltuk ki a tanulmány adatai alapján – mintegy öt és félszeresére emelkedhet. Kérdés persze – tesszük hozzá - mennyire reális, hogy a mostani magas díjak mellett ilyen mértékben megugorjon a tranzakciók száma. Meg is válaszoljuk a kérdést: semennyire. A jegybank nyilvánvalóan éppen azon aggódik, hogy a mostani körülmények között nehéz lesz nagy sikertörténetnek beállítani az azonnali átutalások nyári indulását.

Mint le is írták: különösen a személyek között most még döntően készpénzben zajló kisebb összegű fizetések, számlafizetések és kereskedelmi fizetések terén rejlik jelentős potenciál az azonnali fizetés alkalmazásában. Nyilvánvaló viszont, hogy pont az elektronikus fizetések a kisebb összegű használatát hátráltatja leginkább a tranzakció alapú árazás és a minimumdíjak használata. Az árazási anomáliák a hazai pénzforgalom szempontjából azt eredményezhetik, hogy hiába áll majd rendelkezésre egy 21. századi, nemzetközi összehasonlításban is a legmodernebbek közé tartozó infrastruktúra, kihasználtsága elmarad majd az optimálistól.

Miként hat(hat) a tranzakciós illeték változtatása?
...
ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.