2019. március 23., szombat

AKK: ORBÁNNAK ADTAK MÉG EGY ESÉLYT A NÉPPÁRTBAN, DE TÉNYLEG NINCS TÖBB DOBÁSA – SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.03.23.


- Vezető néppárti körök szerint egyértelmű, hogy Orbán engedett, mert csak így tudta elkerülni a kizárást, de a lecke java még hátra van számára. 

- Macron szerint a törzsi logika fontosabb volt az EPP számára, mint a közös európai építőmunka.
- A CEU nem hisz a krokodilkönnyeknek, megvan, hogy hol lesz az ideiglenes bécsi kampusz, amelyet 8,5 millió euróból tesznek alkalmassá az oktatás céljaira.

Spiegel

A CDU elnökasszonya azt mondta, hogy az Európai Néppárt még egy esélyt adott Orbán Viktornak, de ez már tényleg az utolsó. Kramp-Karrenbauer védelmébe vette, hogy csupán felfüggesztették a magyar párt tagságát. Azzal érvelt, hogy valóban igen alaposak a kételyek, mármint hogy Orbán Viktor továbbra is az EPP érdekeit képviseli-e, és bár a kizárástól egyelőre tartózkodtak, a német kereszténydemokraták vezetője szerint így is jó példával jártak elöl. Most pedig a szociáldemokratáknak is lépniük kell a román tagpárttal szemben, tette hozzá. Mint emlékezetes Dragneát, a PSD vezetőjét autoriter politikával és korrupcióval vádolják.

Kurier

Az osztrák kancellár is jogosnak tartja, hogy csupán felfüggesztették a Fidesz tagsági jogait, mert úgy látja, hogy Orbán Viktor engedett. Kurz szerint Weber jó megoldást javasolt és helyesen cselekedett, amikor előterjesztette ultimátumát, éspedig a megfelelő követelésekkel. Erre válaszul a magyar kormányfő beadta a derekát, azaz bocsánatot kért, leállította a poszterkampányt és szavatolni kívánja a tudomány szabadságát. A Bölcsek Tanácsáról az osztrák politikus azt mondta, hogy az egy fél év múlva terjeszti elő jelentését. Kurz megjegyezte, hogy a migránsokkal szembeni igen kemény bánásmód miatt nem lehet kizárni a magyar pártot. A jogállam, a sajtó szabadságának korlátozása, a tudomány önállóságának csorbítása viszont már más tészta, itt nem lehet szó semmiféle kompromisszumról.

Die Zeit

A francia elnök elégedetlen a Fidesz ügyében kötött néppárti kompromisszummal. Szerinte a párt felfüggesztését a klánlogika diktálta, de az nem eredményezett egyértelmű döntést a vitában. Macron Brüsszelben, az EU-csúcs után nyilatkozott. Mint mondta, nem érti, hogy akkor most a májusi választás után a magyar EP-képviselők az EPP-frakcióhoz fognak tartozni vagy sem. De ő úgy értelmezi, hogy igen, akkor pedig érdemben nem változott semmi.

Politico

A portál azt idézi a francia államfő nyilatkozatából, hogy a szerdai döntés kétségtelenül jó hír volt Orbán és a Néppárt számára, de nem volt az az európai terv szemszögéből. Macron szerint ugyanis nagyon olyan kép alakult ki, hogy a sokéves vajúdás után megszületett határozat nem az elveket tartotta szem előtt, hanem a bratyizást. Egyébiránt jelezte, hogy neki jó a kapcsolata a magyar vezetővel, de rokonszenve Junckeré és a többieké, akik sértve érezték magukat, és valami bizonyosságot akartak az ügyben. Továbbá neki az a véleménye, hogy nem változik semmi az EPP-ben a Fidesz kapcsán...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.