2019. március 5., kedd

ÁLLATOKRA NEM LÖVÖK - INTERJÚ BUGÁR BÉLÁVAL

PARAMÉTER
Szerző: parameter.sk
2019.03.04.


...Soha nem versenyeztem Orbán Viktorral. Ráadásul ő nem Szlovákiában politizál, nem olyan törvényi feltételek mellett, mint amilyenek itt nálunk vannak. Mert Magyarországon ellenzéki média szinte nincs is, maximum a kulcslyukon keresztül leshetik a kormányt. Nálunk meg jóformán nincs koalíciós média. Tehát ez egy teljesen más közeg. Olyan, amikor a pozitív dolgot elhallgatjuk, a negatívat meg felnagyítjuk.

Összehasonlíthatatlan a helyzet a két országban. Ha csak a tizedét próbálta volna meg a jelenlegi szlovákiai kormánykoalíció, mint amit Orbánék az elmúlt két választási időszakban megtett, akkor itt már fejek potyogtak volna, sőt lehet, hogy „véres forradalom” lett volna.

Évtizedek óta áll a szlovákiai magyar politika középpontjában. Látja a tüzet valakiben, a karizmát, meg mindazt, ami ahhoz kell, hogy vezetője lehessen a közösségnek?

Nehéz kérdés ez. Látom azt, hogy – ha csak a Hídon belül nézek körül - körülbelül kik lehetnének azok, akik probléma nélkül el tudnák vezetni a pártot. Kérdés, hogy akarják-e. Ez teljesen más közeg, mint amiben mi nőttünk fel. Akkor még jobban hittek az emberek, nem volt annyi alternatív média, meg ennyi piszkolódás, mint ami most van.


Ma a politikus szitokszó. Elharapózott az a szemlélet, és ehhez a média is hozzájárult, hogy minden rossz irányba megy. Ez egészen egyszerűen nem igaz. Jó irányba halad Szlovákia.

Egyet viszont meg kell tanulni, a demokrácia az nem egy egyszerű dolog, hogy az ölünkbe esett, és akkor, hurrá, megvan. Azt védeni kell. Állandóan javítani és erősíteni. Nézzük csak meg, hogy 30 év alatt, az egypárti rendszerből, a bársonyos forradalomon keresztül hova jutottunk, a Mečiari időszakból hova értünk el, sőt, a Kuciak-gyilkosság óta mit értünk el.

És igaz az is, hogy a politikusoknak is sokkal érzékenyebbnek kell lenniük. Ami aztán elvezet oda, hogy a törvények segítségével a rendőrségen belül változások következnek be, ami segíti a korrupció felgöngyölítését.

Ebben a sajtónak is jelentős szerepe van.

Persze hogy! A sajtónak mindig az a szerepe, hogy figyelje, mi a fenét csinálnak a politikusok, és aztán vágjon oda, ahova kell. Csak a sajtó egy része politikát csinál, ami az ő felelősségük. De biztos, hogy hozzájárultak az ilyen megvesztegetési ügyek felderítéséhez. Csak az a baj, hogy nem minden ügy ilyen, ennek ellenére viszont sokszor a sajtó korrupciónak állít be bármit...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.