2019. március 23., szombat

BOD PÉTER ÁKOS: SZÉGYENKEZEM A MAGYAR VISZONYOK MIATT

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2019.03.23.



Ha valaki Brüsszellel harcol tízmilliárdokba kerülő plakátharcban, hallgat más fővárosokból jövő ukázokra, ott valami gond van – nyilatkozta Bod Péter Ákos közgazdász, egyetemi tanár, kutató, egykori miniszter a Hírklikknek adott interjúban. Azt is elmondta, hogy a Néppárt döntése, akárhogy bűvészkednek a szavakkal elég világos: ha valakinek felfüggesztik a szavazati jogát, azt nem lehet győzelemként értékelni. Bod Péter Ákos most inkább szégyenkezik a magyar viszonyok miatt, és azt is megfogalmazta: hazánk beleragadt a korrupcióba, mintha ki se akarna onnan mozdulni. Úgy látja: szervezet-szociológiai értelemben nehéz a Fideszről, mint pártról beszélni, mivel lényegében minden döntés Orbán kezében van.

- Ön miként ítéli meg a Néppárt, Fidesszel kapcsolatos döntését? Igazam volt-e akkor, amikor azt írtam, hogy mind a két fél veszített az arcából?

- A magyar gazdaság helyzete, kilátásai, az európai térséghez fűződő viszonyai, geopolitikai kérdései, vagyis azok a területek, amelyek engem foglalkoztatnak nagyon intenzíven, mégpedig minden minőségemben: tanárként, családapaként, kutatóként, volt közszereplőként, nos mindebben lényeges ügy, hogy az európai parlament legerősebb pártcsoportja miként értékeli a Fidesz politikáját. Pontosabban Orbán Viktorét, mert a döntések olyan mértékben kötődnek egy szűk vezető réteghez, hogy szervezet-szociológiai értelemben nagyon nehéz pártként tekinteni a Fideszre. A kérdés számomra előzetesen az volt, hogy tolerálják-e még, illetve elkenik az ügyet az EP választásokig, vagy pedig valamilyen világos döntést hoznak. Azt gondolom, bármennyire is próbálják csűrni-csavarni a határozatot, ha valakinek felfüggesztik a szavazati jogát egy szervezetben, az nagyon világos döntés. Nem vagyok politikai elemző, de azt tapasztalom, hogy a komoly elemzők többsége szerint a sok rossz lehetőség közül ez a mostani világos megoldás. Nincs ugyan kizárás, de olyan döntés született, amely egyértelműen jelzi a magyar kormánypártnak az európai konzervatív-néppárti értékrenddel való inkompatibilitást...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.