2019. március 14., csütörtök

CSŐD SZÉLÉN AZ ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR

INDEX
Szerző: PK
2019.03.14.


...A könyvtár helyzetét ezek a tényezők nehezítik:

- Ismét napirenden van a könyvtár költöztetése. A HVG szerint Tüske László főigazgatót sms-ben értesítette kormány a szándékairól, amiből azt a következtetést vonta le, hogy nem szakmai okok miatt szeretnék kitenni az OSZK-t a Budavári Palotából. (Pedig abból sem lenne hiány, hiszen a jelenlegi épület műszaki állapota rossz, és nem bővíthető.)
- Két évvel ezelőtt közel tízmilliárd forintot kaptak arra, hogy fejlesszék az informatikai rendszert és a digitalizációs kapacitást, és ugyan sikerült beszerezni az ehhez szükséges eszközöket, de szoftver még nincs. A Mészáros Lőrinchez tartozó 4iG Nyrt. egyik leányvállalata, az AXIS Rendszerház Kft. ugyanis megtámadta 2018 nyarán kiírt tendert, és ősszel újra ki kellett írni a pályázatot. Hogyan ezen az AXIS vagy a OSZK által preferált, bécsi EBSCO nyer-e, azt még nem derült ki, de az biztos, hogy 2020-ig ezt a projektet sem lehet lezárni.
- A gyűjtemény gyarapodik, de a külső raktárak beteltek, és a kapacitásproblémákat valamelyest enyhítené, ha elkészülne a piliscsabai raktár, de egyelőre ez is a távoli jövő, hiszen csak októberre lesznek kész a tervek, ami azt jelenti, hogy 2020 végénél hamarabb ez az épület sem készül el.
- A munkatársak súlyosan alulfizetettek, az átlagkereset csak havi nettó 160 ezer forint.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése