2019. március 8., péntek

ELMÚLIK

HVG ONLINE
Szerző: PAPP RÉKA KINGA
2019.03.08. 


Nemzetközi jelentés a nők helyzetéről Magyarországon 2050-ben.

2050-ben Magyarországot a hét különféle zöldpárt koalíciója kormányozza, amelyek mindegyike ugyanabból a 2010-es évekbeli házibuliból indult. A miniszterelnök egy kulturális antropológus, három gyermek anyja, akik közül kettő a véletlennek köszönhető. A legkisebb a választási kampány hajrájában született, melynek fókuszában az egészségügy, a közoktatás és a törökméz mint nemzeti erőforrás álltak.

A korábbi szocialisták 2037-ben földalatti mozgalommá alakultak, mivel egyikük véletlenül elveszítette az utolsó birtokukban maradt kommunistapárti tagkönyvet, melyet alapítóik hagytak rájuk. Egy csekély politikai formáció, bizonyos ‘Fidesz’ rendszeres megemlékezéseket tart hajdani dicsőséges napjaikról: a ’10-es évek során ultrakonzervatív kleptokráciává alakították a közel tízmillió főt számláló európai országot, ami szociális katasztrófák sorát eredményezte, és a lakosság krónikus elnincstelenedéséhez vezetett. Egykori kormányuk közjogi eszközök és nagypályás korrupció kombinációjával markában tartotta a belgazdaságot, valamint állami popslágereket bocsájtottak ki barackfákról, nem tudni, miért. (Az azóta újra virágzó bölcsészettudományi kutatások többször is nekifutottak hogy megfejtsék, mi végre készült az emlékezetes Barackfa-dal, de még arra sem sikerült rájönniük, hogy őszi- vagy sárgabarackról volt-e szó; felmerült, hogy a műnek köze lehetett az ekkoriban regnáló, azonos nevű amerikai elnökhöz is, de erre nem sikerült bizonyítékot találni. A Magyar Tudományos Akadémia Popkultúra Kutatócsoportja kérdésünkre így kommentálta az esetet: „Pfhehh!”)

Ez a különösen agresszív politikai csoportulás hosszú időn át húzódó és megerőltető nemzetközi jogi eljárások, tömegtüntetés-hullámok és gazdasági összeomlások révén gyengült meg annyira, hogy végül az Európai Unió 2020-as évek végi beavatkozása összeroppanthatta a hatalmukat. A politikailag megkérdőjelezhető hadművelet során az összes EU-diaszpórában élő magyart hazautaztatták a tavaszi szünetre meglátogatni még otthon élő, azaz vagy kétségbeesett vagy rasszista rokonaikat, majd nem engedték őket át a határon, amikor megpróbálták újra elhagyni az országot. Az emigránsoknak hamarosan lemerültek a telefonjaik, és nem maradt más választásuk, mint bevonódni a belföldi politikába. (A Fidesz ugyanis pár évvel korábban lecseréltette az ország teljes elektromos- és kommunikációs hálózatát egy semmivel nem kompatibilis szabványra. Az inspirációt az eggyel korábbi önkényuralom, az úgynevezett szovjet éra egygombos rádióiból merítették, amelyeket úgy alakítottak ki, hogy ne lehessen rajtuk az állami propagandaadón kívül más adást keresni.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.