2019. március 8., péntek

MERRE TOVÁBB, FIDESZ? - KORÁBBI VISEGRÁDI TÁMOGATÓI IS ELFORDULTAK ORBÁN VIKTORTÓL

ÁTLÁTSZÓ / ORSZÁGSZERTE 
Szerző: BŐTÖS BOTOND
2019.03.08.


Közép-Európa kereszténydemokrata, jobboldali-liberális pártjainak többsége besokallt Orbán Viktor politikájától. A magyar miniszterelnök olyanokat is magára haragított a régióban, akik eddig tolerálták politikáját. Szinte mindegyik régiós párt képviselője azt hangsúlyozta: Orbán saját maga lavírozta bele ebbe a helyzetbe. De milyen lehetőségei vannak a magyar miniszterelnöknek?

Útelágazáshoz érkezett Orbán Viktor az európai politikában. Az Európai Néppárt (EPP) március 20-án fogja tárgyalni, hogy kizárják-e a magyar kormánypártot soraiból, esetleg megelégszenek a tagságuk felfüggesztésével. Az európai kereszténydemokraták türelme akkor fogyott el, amikor a magyar kormány közpénzből teleplakátolta az országot Soros György és a néppárt által delegált Jean-Claude Juncker EB-elnök arcképével.

A személyeskedő támadásnak most politikai következményei is lehetnek a Fidesz számára. A tét nagy, és ezt Orbán is tudja.

Kilenc országból tizenkét párt kezdeményezte a Fidesz kizárását az Európai Néppártból. Orbán szerint a Fidesz kizárását kezdeményzők a “baloldal hasznos idiótái.” Joseph Daul, az EPP elnöke szerint a magyar miniszterenök átlépte a vörös vonalat. Mások azt állítják, ezúttal sem történik más, mint korábban. Ami feltűnő: az Orbánt bíráló hangok szinte kivétel nélkül Európa nyugati részéről érkeztek. Eddig.

Mi a helyzet Kelet-Európában? A magyar miniszterelnök szereti hátországának mutatni nemcsak a V4-csoportot, de a tágabb kelet-európai régiót is. De valóban ez a helyzet?
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.