2019. március 1., péntek

FÓTI GYERMEKOTTHON BEZÁRÁSA: KEREKESSZÉKKEL A BUDAI HEGYEKBE

NÉPSZAVA
Szerző: JUHÁSZ DÁNIEL
2019.03.01.


Nincs teljesen akadálymentesítve az az intézmény, ahová a bezárásra ítélt fóti Gyermekváros mozgássérült gondozottjait vinnék – tudta meg lapunk.

A budai hegyekben található Hűvösvölgyi Gyermekotthonba költöztetné a kormány a felszámolás alatt álló Fóti Károlyi István Gyermekközpontban gondozott gyerekek egy részét. A tervek szerint a különleges igényű gyerekek kerülnének a Bolyai Gyermekotthoni Központ részegységeként működő hűvösvölgyi otthonba – vagyis azok, akiknek mozgásszervi problémáik is vannak, többségük kerekesszékkel tud csak közlekedni. Forrásunk szerint nemcsak a „hegyes-völgyes” környezet jelenthet problémát a gyerekeknek, hanem az is, hogy a hűvösvölgyi intézmény még nincs teljes körűen akadálymentesítve. 


A kormány legfőbb érve a fóti Károlyi-kastély területén működő központ – ismertebb nevén Gyermekváros – bezárása mellett az, hogy fel kell számolni a nagy, elzárt, „tömegszerű” intézményeket. Fót esetében azonban szó sincs tömegszerűségről: jelenleg 62 gyermeket látnak el a kastélyparkban kialakított lakóotthonokban. Közülük 32 speciális-, 24 különleges szükségletű, további 6 gondozott pedig kísérő nélküli menekült gyermek. Ehhez képest a hűvösvölgyi intézmény 78 férőhelyes, és nincs annyi különálló kis épület sem, mint Fóton, így a gyerekek egy helyre lennének bezsúfolva. A speciális szükségletű gyerekeket Zalaegerszegen és Kalocsán, a kísérő nélküli kiskorúakat az Aszódi Javítóintézet területén helyeznék el...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.