2019. március 30., szombat

JAVULÁS HELYETT PUSZTUL MINDEN, AZ ORBÁN-KORMÁNY CSAK ASSZISZTÁL AZ EGÉSZSÉGÜGY SZÉTESÉSÉHEZ

168 ÓRA ONLINE
Szerző: LAKNER ZOLTÁN
2019.03.30.


Naponta érkeznek a hírek felmondásokról és szakemberhiányról az egészségügy legkülönbözőbb területeiről, a humánminisztérium vezetője azonban markáns javulást érzékel. Tény, hogy ma több a praktizáló orvos Magyarországon, mint valaha, ám ez nem jelent gyógyírt az állami intézmények gondjaira. Valójában a kormány csak asszisztál a közegészségügy lepusztulásához, és új stratégiájának legfontosabb eleme egyelőre az, hogy a folyamatot győzelmi jelentésekkel kommentálja.

Amikor Kásler Miklós éppen nem a magyar történelemről tart nagyvizitet, akkor az egészségügy állapotával kapcsolatos alternatív tényeket tár a közvélemény elé, például a rövidülő várólistákról. Nemrégiben az Origónak egyebek mellett arról beszélt, az Orbán-kormány sikerét, elsősorban a béremelés eredményességét jelzi, hogy „a Magyarországon dolgozó orvosok száma 2010-ben 33 943 volt, ez 2017-ig 39 132-re emelkedett. Ez rendkívül nagy javulás, ötezerrel több orvost jelent a magyar egészségügyi rendszerben.”

Az egészségügyért is felelős csúcstárca vezetője szerint tehát a bérek növekednek, emiatt egyre több orvos marad a pályán, valamint egyre kevesebben mennek közülük külföldre.

A miniszter szerint az orvosok fizetése két és félszeresére emelkedett 2010 óta, a jelenlegi kormányzati ciklus végére az ápolók és a szakdolgozók bérnövekedése is ilyen mértékű lesz. Sőt egy másik interjúban, amelyet az Inforádiónak adott, Kásler azt a nézetét is megosztotta a nyilvánossággal, hogy „ha a realitásokhoz próbálunk közelebb kerülni, másfél-kétmillió forintos havi fizetés mindenféleképpen azt a biztonságot jelenti”. Mindez „felvethetné a paraszolvencia megszüntetésének a lehetőségét, de ez reális cél”, tette hozzá Kásler, aki intézményvezetőként számos egészségügyi kormányzat kudarcának lehetett közeli tanúja az elmúlt évtizedekben. Most rajta a sor...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.